Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00
Alle openingsuren

Groenten

Bent u gek op groenten en houdt u ervan om ze zelf te kweken? Dan is een moestuintje echt iets voor u! Denk maar aan een pasta die gemaakt is van geraspte courgette in plaats van deeg. Lekker, gezond, glutenfree en weinig calorieën! Bovendien is de courgette een makkelijk te kweken groente. Een win win situatie, toch? Wat zijn nu makkelijke en moeilijke groenten om te hebben in de moestuin en waar dient u rekening mee te houden bij het zaaien? 
 

Open filters Sluit filters

Producten filter

Makkelijke groenten in de moestuin

Goed nieuws! Er zijn veel groenten die eenvoudig te kweken zijn in de moestuin. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Sla en radijs: Snelle groeiers die weinig zorg nodig hebben. Het kan zowel in de volle grond als in potten worden geteeld.
  • Tomaten en paprika’s: Makkelijk te kweken groenten, maar zorg wel voor voldoende water, licht en de juiste temperatuur.  

Kijk, met deze ingrediënten kunt u al een overheerlijk slaatje voorbereiden om te voldoen aan een vitaminerijke maaltijd. 

Welke groenten in de moestuin groeien minder makkelijk? 

Misschien denkt u nu: als bovenvermelde makkelijke groenten zijn, wat zijn dan moeilijk te kweken groenten?

  • Asperges, artisjokken, knolselderij en prei, omdat ze traag groeien en specifieke bodemvereisten hebben.
  • Aubergines en spruitjes groeien traag en hebben een minimale temperatuur nodig.
  • Meloenen hebben veel warmte en zonlicht nodig en zijn gevoelig voor ziekten.

Als u zichzelf voor de eerste keer aan een moestuin waagt, is de kans op succes groter wanneer u kiest voor makkelijk te kweken groenten. Wanneer u wat zelfvertrouwen heeft gewonnen na de eerste oogst, kunt u misschien wat meer gaan experimenteren. Maakt u zich niet ongerust als het fout gaat; iedereen maakt fouten. Leer hiervan, zo gaat u stapsgewijs een ervaren groenteteler worden!

Zaaien in de moestuin

Een goed gevulde moestuin komt niet zomaar vanzelf uit de grond schieten. U moet wel bereid zijn de handen uit de mouwen te steken. Waar moet u vooral op letten bij het zaaiproces? Laten we de veel gekweekte tomatenplant als voorbeeld nemen. Hoe kunnen we nu succesvol tomaten zaaien? 

  • Ten eerste is het van belang om de juiste zaadjes te kiezen. Wij raden aan om biologische zaadjes te gebruiken. Deze zaden worden met de hand ingezameld en zijn veel sterker en weerbaarder voor schimmels dan chemische zaadjes. Het eindproduct, de volgroeide tomaat, zal uw smaakpapillen intens verwennen. U kunt bij ons tuincentrum in Lokeren terecht voor de biologische zaadjes en al uw tuinier behoeften. 
  • Timing: Tomaten zaait u binnen in maart of april, zodat ze sterk genoeg zijn om buiten te planten wanneer het weer warm genoeg is. Dit is meestal in de zomer. Voor meer info lees onze blog voorzaaien in de vensterbank
  • Vul een kweekbakjes of kleine potten met goede kwaliteit potgrond.
  • Leg de zaadjes op de oppervlakte van de grond en druk ze lichtjes aan. 
  • Bedek de zaadjes met een dunne laag potgrond.
  • Plaats op een warme plek bijvoorbeeld de vensterbank. 
  • Houd de grond vochtig, maar niet te nat.

En nu de tijd laten verstrijken tot het zaadje ontkiemt en enkele blaadjes heeft. Wanneer dit wonderbaarlijke proces zich voltrokken heeft, kunt u de tomatenplant overplanten in uw tuin of in een moestuinbak op balkon. Als u uzelf echt niet kunt weerhouden, mag u elke dag een praatje slaan met uw plantje. Dat doen wij bij Interflower namelijk ook wel eens!

Openingstijden Tuincentrum Interflower

Nieuwsbrief
Onze nieuwsbrief ontvangen?