Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00
Alle openingsuren

Hortensia

De hortensia, officiële naam is hydrangea is een bekende tuinplant die voorkomt in alle kleuren. Bij Tuincentrum Interflower in Lokeren koopt u de mooiste hortensia's voor in de grond en hortensia's op pot. Kom langs en ontdek onze tuinplantenafdeling. Ontdek nieuwe soorten en kleuren en fleur de tuin vandaag nog op! De hortensia houdt van voldoende water, houdt de hortensia in de zomer daardoor goed in de gaten. 

Open filters Sluit filters

Producten filter

Hortensia soorten

Er bestaan verschillende soorten hortensia's: er zijn hortensia's met bolronde of platte bloemschermen, ook zijn er dubbelkleurige en doorbloeiende bloeiers. De bolronde soorten hebben een rond cluster met steriele (niet vruchtbare) bloempjes, deze bloempjes kunnen dus geen zaad vormen en zich vermeerderen. De platte bloemschermen hortensia's worden ook wel randbloeiers genoemd. Het platte bloemscherm heeft een buitenrand met steriele bloemen en in het midden groeien vruchtbare bloemen, deze bloemen vormen wel zaad. De pluimhortensia is het bekendst onder de hortensiasoorten, deze komt voor in roze, blauw en wit. 

Hortensia's planten

Houd onderstaand schema aan bij het planten van een hortensia in de vollge grond:

 • graaf een gat dat groot genoeg is
 • kies een zonnige, licht beschduwde plek
 • verrijk de grond die is uitgegaven met compost
 • maak de wortels aan de buitenkant van de kluit iets los voordat de hortensia in de grond gaat
 • zorg dat de grond na het planten goed vochtig blijft

Hortensia verzorging

Hortensia's houden van een zonnige plaats in de tuin, hoe zonniger de standplaats, hoe uitbundiger de kleuren. Zorg er wel voor dat u de hortensia's in de winter beschermt tegen de vorst, hortensia's kunnen namelijk niet van vrieskou. Om ervoor te zorgen dat de hortensia niet afsterft, laat u de uitgebloeide bloemen in de winter gewoon aan de plant zitten, de uitgebloeide bloemen zorgen voor extra bescherming voor de gevoelige toppen van de scheuten. Als de hortensia nieuwe bloemknoppen begint te groeien, geeft u de plant extra plantenvoeding, de bemesting herhaalt u maandelijks tot in juli. Hortensia's die in pot groeien, verlangen zeker in het voorjaar naar een extra voedingsrijke voeding. Hortensia's zijn daarnaast ook erg dorstig en hebben in de zomer veel water nodig. Vooral de soorten die in de zon staan.

Hortensia snoeien

Veel tuinliefhebbers vagen zich af waneer zij hortensia's moeten snoeien. Door een hortensia jaarlijks te snoeien, groeit de hortensia sterker en uitbundiger. Het belangrijkste wat u moet weten vóórdat u gaat snoeien, is dat u weet welke soort hortensia u heeft. Er zijn twee soorten hortensia: soorten die bloeien op eenjarig hout. Dit zijn soorten die ieder jaar bloeien, u kunt deze soorten dus gerust terugsnoeien. Er zijn ook soorten die groeien op tweejarig hout. Dit zijn soorten die bloeien op oud hout, van het jaar ervoor of zelfs langer terug. Deze soorten 

 1. Snoei hortensia's op eenjarig hout terug na de winter of in het begin van de lente. De hortensia dient gesnoeid te worden in maart/april, zorg er wel voor dat het de drie dagen na de snoei niet vriest, zo heeft de hortensia lang genoeg om te herstellen. Snoei de hortensia tot 5cm terug.
 2. Soorten die bloeien op tweejarig hout snoeit u slechts om de vier jaar. Hierbij knipt u een aantal oude takken terug zodat er weer nieuwe takken ontstaan. Deze soorten snoeit u dus niet elk jaar. Bent u benieuwd wat voor soort hortensia u heeft? Maak een foto en kom langs bij Interflower. Onze medewerkers helpen u graag bij het advies over het snoeien van uw hortensia.

Hortensia tuinplant - InterflowerHortensia verplanten

Is uw hortensia te groot geworden voor zijn huidige pot, of wilt u de hortensia verplanten naar een andere plek in de grond in de tuin? Let erop dat u de hortensia verplant in de maand maart of april. De hortensia leent zich goed om verplaatst te worden. Wat u hiervoor moet doen is:

 • graaf de grond om de hortensia heen, zo wijd mogelijk uit
 • graaf een nieuw plantgat wat ongeveer twee keer zo groot en twee keer zo diep is als het oude gat
 • vermeng de grond met potgrond en compost voor extra voedingsstoffen
 • geef de hortensia voldoende water na het verplaatsen

Hortensia kopen Lokeren

Koop prachtige hortensia's voor in de tuin, op het balkon of voor op het terras. Deze bekende tuinplant fleurt iedere tuin op. Geef de hortensia voldoende water en u genietn maandenlang van een uitbundige groei. Kom langs in ons tuincentrum in Lokeren, nabij Sint-Niklaas om ons assortiment tuinplanten te ontdekken. Vraag onze medewerkers om advies bij het kiezen van de juiste hortensia. Ook voor grondsoorten, bodemverbeteraars en andere hulpmiddelen bent u bij ons aan het goede adres. 

Nieuwsbrief
Onze nieuwsbrief ontvangen?