Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00
Alle openingsuren

Buxusmot

Heeft u ook last van de buxusmot? Dit vervelende beeste tast onze waardevolle buxussen aan en laat ze achter met kale takken en afgevreten bladeren. Deze nachtmot kent zijn oorspring in het Verre Oosten, China, Japan en Korea. Sinds 2006 hebben wij ook in Europa last van de buxusmot en sinds 2011 doet dit beestje ook kwaad aan onze buxussen in België. Eigenlijk is het niet de mot, maar de larve van de mot die schade aanricht. Zijn uw buxussen in de tuin ook aangevreten door de larve van de buxusmot? Lees hoe u deze bestrijdt en hoe u ervoor zorgt dat uw buxussen mooi vol en groen blijven. Bij Interflower in Lokeren hebben wij bestrijdingsmiddelen om de buxusmot uit uw geliefde hagen te houden. 

Open filters Sluit filters

Producten filter

Hoe ziet de buxusmot eruit?

Buxusmot - InterflowerDe buxusmot is te herkennen aan de witte vleugels met een bruine rand en een bruine kop. De volwassen buxusmot is ongeveer 4 centimeter groot. Buxusmotten zijn actief van april tot en met oktober maar slaan meestal toe van juli tot en met september. De buxusmotten leggen eitjes in de buxus, maar vreten niet aan de bladeren, dat doen de larven van de buxusmot. De buxusrups is dus de boosdoener. Jonge rupsen hebben een gele kleur, later verandert de kleur in groen met bruine of zwarte strepen en stippen. Buxusrupsen laten ook spinsels achter in de buxus. Hieraan herkent u het insect in de buxus. Een vrouwtjesbuxusmot legt maarliefst 800 eitjes in de 8 dagen dat de mot leeft. Ze leggen de eitjes aan de onderkant van de bladeren.

Wist u dat buxusmotten op licht afkomen? Denk er dus twee keer over na als u zomers 's avonds de tuinverlichting aanzet. 

Buxusmot bestrijden

Om uw buxussen te redden van de buxusmot en de buxusrups, is het belangrijk dat u zowel de mot als de rups bestrijdt. Het is belangrijk dat u alle buxussen bij u in de tuin aanpakt, de buxusrupsen slaan namelijk geen buxus over. Er bestaan verschillende soorten manieren om de buxusrups en de buxusmot aan te pakken. Het is vooral belangrijk dat u een nieuwe lichting rupsen voorkomt. De rupsen richten namelijk de meeste schade aan. Wilt u weten hoe en met welke middelen u de buxusmot bestrijdt? Bij Tuincentrum Interflower vindt u allerlei manieren om uw buxus te redden.

Buxusmotval Buxusmot larve en rups - Interflower

Om de buxusmot te bestrijden, bestaan er gelukkig een aantal manieren. Helaas is er geen enkele manier om de buxusmot volledig te bestrijden, maar de compleet kaalgevreten buxussen zijn in ieder geval verleden tijd. Combineer diverse manieren om een zo groot mogelijk effect te krijgen. Bij Tuincentrum Interflower haalt u onder andere de volgende bestrijdingsmiddelen:

  • Een buxusmotval. Bij Tuincentrum Interflower hebben wij feromoonvallen. Hierbij vangt u door middel van een feromooncapsule de mannetjes buxusmotten. Door het vangen van de mannetjes buxusmotten, raken er minder vrouwtjes buxusmotten bevrucht. Als er minder vrouwjtesmotten bevrucht raken, worden er ook minder eitjes gelegd, wat de cyclus en de populatie vermindert. Let op: dit is alleen een val voor de motten, hiermee bestrijdt u nog geen buxusrupsen. 
  • Biologische bespuiting door middel van aaltjes. Als de larven van de buxusmot klein zijn, is dit de perfecte timing voor bespuiting. Gebruik bijvoorbeeld aaltjes tegen de buxusrups. De aaltjes zijn microscopisch kleine beestjes die de natuurlijke vijand van de buxusmot zijn. Aaltjes dringen de larve binnen en eten de larve van binnen op. 

Aaltjes tegen buxusmot

Bij Interflower koop u aaltjes voor het bestrijden van de buxusmot. Hoe past u deze methode toe? Zorg ervoor dat u de buxus van tevoren alvast nat maakt met water. Meng de inhoud van de aaltjesverpakking met water. Giet de oplossing in een plantenspuit en spuit de oplossing op de insecten, Het is de bedoeling dat u het insect zelf goed raakt. Doseer 100ml aangemaakte vloeistof per vierkante meter. Het is niet mogelijk om te veel vloeistof aan te brengen op de buxusmot. 

Buxus - InterflowerHerstellen van buxus na buxusmot

De buxus is een geliefde haag die veel mensen in de tuin hebben. De buxus is ook een sterke haag en overleeft een plaag als de buxusmot, mits u de nieuwe scheuten niet direct laat afvreten door de larven van de buxusmot. De buxus is in staat om zich te herstellen van een buxusmottenplaag. Zorg ervoor dat de buxusmot helemaal weg is als de buxus zich weer probeert te herstellen. Buxussen kunnen zich namelijk niet eindeloos herstellen. 

Bestrijd de buxusmot met Interflower

Kom langs bij Tuincentrum Interflower om uw buxus te beschermen en te redden van de buxusmot. De buxusmot richt veel schade aan uw buxus aan. Bestrijd dit vervelende beestje met behulp van de bestrijdingsmiddelen van Interflower. Heeft u slechts een vervangende feromooncapsule nodig? Wij hebben complete vallen, maar ook losse capsules beschikbaar in onze webshop. Heeft u vragen over het bestrijden van de buxusmot? Kom langs in ons tuincentrum in Lokeren of neem contact met ons op.

Nieuwsbrief
Onze nieuwsbrief ontvangen?