Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00
Alle openingsuren

Winterbescherming van uw planten

Winterbescherming van uw planten

De meeste planten maken een groeiperiode en een rustperiode door. Het sein om in rust te gaan is het afnemen van de daglengte en daling van de temperatuur, waardoor het aantal uren licht daalt. Omdat de levensprocessen op een veel lager pitje komen te staan, kan de plant ook aanzienlijk lagere temperaturen verdragen. De meeste planten kunnen zichzelf dan ook uitstekend redden tijdens de wintermaanden, ze hebben daar allemaal zo hun eigen techniek voor ontwikkeld. Maar wat extra bescherming tegen de vorst is natuurlijk een verstandige voorzorgsmaatregel.

Vaste planten beschermen tegen de vorst

Vaste planten trekken zich onder de grond terug. Het bovengrondse gedeelte sterft tegen de winter helemaal af en het leven concentreert zich in de wortels en de groeipunten. U kunt dit proces versnellen door vanaf augustus geen bemesting meer te geven. Wacht met snoeien tot het voorjaar en laat het afgevallen blad de hele winter liggen. Op die manier geeft u de overwinterende plant extra bescherming.

Kuipplanten overwinteren

De veelal subtropische kuipplanten kunnen geen vorst verdragen, waaronder:

  • de oleander,
  • de bougainville,
  • de fuchsia,
  • de laurier
  • palmbomen
  • kleine olijfbomen

Zet ze vanaf half oktober op hun overwinteringsplaats, nadat u dode takken en dorre bladen hebt verwijderd. De beste overwinteringstemperatuur is tussen de 5 en 10 °C. De ruimte moet luchtig zijn en niet al te donker. Een vorstvrije garage of een koele slaapkamer voldoet meestal goed. Weten welke planten wel winterhard zijn? Lees dan de tuintip over niet-winterharde en winterharde planten.

Winterharde potplanten inpakken

Dwergconiferen en buxus zijn winterhard, ook als u ze in potten houdt. Toch kunnen ze bij langdurige, strenge vorst in de problemen komen. Zet ze in dat geval dicht bij elkaar en pak de potten goed in met bijvoorbeeld noppenfolie. Tip: let er goed op dat de potten van uw winterharde planten vorstbestendig zijn. Als vochtige grond bevriest zet hij uit, waardoor minder sterke potten kunnen barsten.

Rozen beschermen

Rozen zijn bij strenge vorst kwetsbaar op hun entplek. Bedek daarom de voet van uw rozenstruiken met een heuveltje fijne boomschors of turf. Bij stamrozen zit de entplek boven aan de steel. U kunt hem beschermen door er een bosje stro of een lap jute omheen te binden. Controleer vóór de winter of uw andere klimplanten stevig zijn bevestigd. Bij zware sneeuwval kan hun gewicht namelijk vele malen groter worden.

Meer weten?

Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat u nog meer over de winterbescherming van uw planten wilt weten. Ze helpen u graag met handige tips en goede raad.

Nieuwsbrief
Onze nieuwsbrief ontvangen?