Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00
Alle openingsuren

Clematis

De clematis, ook wel bosrank, is één van de bekendste klimplanten. De prachtige kleurrijke bloemen in combinatie met het groen van het blad maakt deze klimplant favoriet bij veel tuinliefhebbers. Bij Tuincentrum Interflower zijn we ook vol lof over deze klimplant. De clematis vraagt om weinig onderhoud, is op veel plaatsen te planten en geeft een waanzinnige bloei tijdens de bloeiperiode. Wij laten u graag alle ins-and-outs zien van deze fantastische tuinplant. Bij Tuincentrum Interflower in Lokeren vindt u tientallen soorten clematis. Benieuwd naar welke clematis bij u past?

Clematis planten wanneer

Een clematis koopt u bij ons in het tuincentrum in potten met een diameter van 16 centimeter. De clematis kunt u het hele jaar door in de volle grond planten, maar het voorjaar en het najaar hebben de voorkeur. Plant de clematis voordat de kans op vorst toeneemt en nadat de kans op laatste vorst is verdwenen. In het najaar hebben de wortels dan genoeg tijd om aan te sterken voordat de vrieskou intreedt en in het voorjaar is de temperatuur perfect voor ultieme groeicondities. Voordat u de clematis plant, laat u de wortelkluit eerst voldoende water opnemen. Graaf een plantengat dat diep en groot genoeg is voor de clematis. Clematissen houden van diep onder de grond zitten, de wortelkluit houdt van koele, diepe gronden. Mix de aarde met organische mest voor een optimale groei en nadat u de grond in het gat lichtjes aanstampt, geeft u de clematis voldoende water. Zo verdwijnen eventuele luchtbelletjes en nemen de wortels meteen genoeg water op. 

Italiaanse Clematis Vicitella - Interflower

Clematis planten waar

De standplaats van de clematis is een belangrijk gegeven voor een goede groei van de klimplant. Klimplanten houden over het algemeen van een zonnige standplaats, uitzonderingen zoals de hedera daargelaten. Geef de clematis een zonnige plek in uw tuin. Voor een uitbundige bloemenpracht heeft de plant veel zonuren nodig. Terwijl de bladeren en bloemen van de clematis naar uiterst veel zon verlangen, is het noodzakelijk om de wortelkluit zo koel en schaduwrijk mogelijk te houden. De wortels houden namelijk van een donkere en koele plek. Een dakpan of een ander voorwerp wat de stam tegen de zon beschermt, volstaat niet. Hierdoor krijgen de wortels namelijk ook minder regenwater wat de groei verslechtert. Om de stam en de wortels voldoende schaduw te geven, raden wij aan om bodembedekkende planten aan de voet van de clematis te planten. Zo blijft er genoeg regenwater over voor de clematis en wordt de voet van de plant toch beschermd tegen de zon.

Clematis soorten

Er bestaan veel soorten clematis. Deze bekende klimplant komt in alle bedenkbare kleuren voor. Van roze tot paars en van puur wit tot aan knalgeel. Wat uw lievelingskleur ook is, de sprookjesachtige clematis bestaat altijd in uw favoriete kleur. Bij Tuincentrum Interflower bieden we bijna het hele jaar door clematissen aan. In het voorjaar en in het najaar ziet u de meeste soorten, zoals:

  • Clematis Comtesse de Bouchad (roze bloemen)
  • Clematis Jackmanii (donker violet-blauwe bloemen)
  • Clematis Madame Julia Correvon (rode bloemen)
  • Clematis Forever Friends (witte bloemen)
  • Clematis Ville de Lyon (rode bloemen)
  • Clematis Anita (witte bloemen)
  • Clematis Arabelle (licht violet-blauwe bloemen)
  • Clematis Bill Mackenzie (gele bloemen)

Vraag ons personeel om uw favoriete clematis of ontdek juist soorten die u nog niet eerder kende. Een clematis in de tuin zorgt jarenlang voor prachtige bloemen en groen in de tuin.

Clematis snoeienClematis snoeien - Interflower

Er zijn twee soorten clematissoorten, clematissoorten met grootbloemige bloemen die de hele zomer bloeien en op nieuw hout groeien en er bestaan kleinbloemige clematissen die op oude twijgen groeien. De twee soorten clematissen verlangen een andere snoeibeurt. Voordat u uw clematis snoeit, is het dus goed om te weten of u te maken heeft met een grootbloemige, op nieuw hout groeiende clematis of dat u een kleinbloemige, op oud hout groeiende clematis in de tuin heeft staan.

Zomerbloeiende clematis snoeien

Na de rijkelijke bloei in de zomermaanden juni, juli, augustus verliezen de grootbloemige clematissen hun blad in de herfst en winter. In het vroege voorjaar, zo rond maart snoeit u de clematis dan helemaal terug tot minimaal 30 centimeter boven de grond. In de maanden daarna groeit de clematis dan weer nieuwe scheuten en loopt de klimplant weer prachtig uit.

Voorjaarsbloeiende clematis snoeien

Clematissen op oud hout dient u niet volledig terug te snoeien. Clematissen op oud hout knipt u alleen tijdens de groeiperiode een beetje bij. Deze soorten bloeien namelijk in het voorjaar. Snoeit u de clematis in het voorjaar terug, dan loopt u de bloei mis. Snoei voorjaarsbloeiende clematissen daarom in de zomer terug. Een flinke snoeibeurt is niet nodig, zeker niet elk jaar. Snoei zo om de twee jaar ongeveer een kwart van alle scheuten weg. Hiermee stimuleert u de vorming van nieuwe scheuten.

Vroeg zomerbloeiende clematis snoeien

Er bestaan ook clematissoorten die deels op oud hout en deels op nieuw hout groeien. Deze soorten bloeien in de maanden mei/juni/juli, dit betreft voornamelijk grootbloemige hybriden. Zodra de plant eind winter uitloopt, knipt u de uitlopers af tot een gezonde knop. Hiermee stimuleert u een gezonde en sterke groei. Zwakke, beschadigde of rommelige twijgen snoeit u volledig terug. Deze clematissen zijn onder andere de Clematis ‘Jackmanii’ en de clematis ‘Hagley Hybrid.’

Koop clematis bij Interflower in Lokeren

De clematis is een van de bekendste klimplanten. Haal ook de sprookjeswereld naar uw tuin met de prachtige bloemen van de clematis. Kiest u voor een voorjaarsbloeiende, zomerbloeiende of laatbloeiende clematis? Onze medewerkers geven u graag advies. Vraag hen om advies bij het maken van de juiste keus. U heeft nog jaren plezier van de prachtige bloemen van de clematis. Heeft u vragen over ons assortiment? Kom langs in ons tuincentrum in Lokeren of neem contact met ons op door te bellen.

Open filters Sluit filters

Producten filter

Nieuwsbrief
Onze nieuwsbrief ontvangen?