Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00
Alle openingsuren

Hoe bij-vriendelijk is uw tuin?

Hoe bij-vriendelijk is uw tuin?

Volgende week gaat de Week van de Bij van start. Op dit moment hebben de bijen het zwaar, terwijl wij daar alleen al qua beplanting ons steentje aan bij kunnen dragen! Daarom staat deze week volledig in het teken van de bij; het belang van de bij en de manieren waarop we bijen eens extra kunnen verwelkomen in de tuin. De Week van de Bij loopt van 27 mei tot en met 3 juni. Hoe bij vriendelijk is uw tuin?

Waarom zijn bijen in de tuin belangrijk?

U vraagt zich misschien af wat het nut precies is van bijen in de tuin. Op verschillende manieren leveren bijen een bijdrage aan ogenschijnlijk vanzelfsprekende dingen in onze samenleving. Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor méér dan 75% van alle voedingsgewassen! Dankzij honingbijen, solitaire bijen en hommels kunnen wij genieten van heerlijk fruit zoals bijvoorbeeld frambozen en mango's. Ook groenten zoals courgettes, paprika's en avocado's zouden er niet zijn zonder de bij. Maar ook minder vanzelfsprekende middelen zoals koffie, zonnebloemolie en mosterd zijn afhankelijk van de bij.

Wij maken als mens dankbaar gebruik van deze ecosystemen en daarom is er ook voldoende leefomgeving nodig voor hommels, solitaire bijen en honingbijen. Hier kunnen wij als mens bij helpen door voldoende stuifmeel- en nectarbronnen aan te bieden.

Waarom hebben bijen het zwaar?

Wat maakt dat de bij het zwaar heeft? In 2013 heeft meer dan 34% van alle Europese bijenvolken de lente niet gehaald. Dit is een erg slecht teken, waar verschillende oorzaken voor zijn:

  • De Varroa-mijt (een parasiet)
  • Afname van geschikt leefmilieu (zowel in grootte als in kwaliteit)
  • Gebruik van pesticiden

Hoe maakt u de tuin bij-vriendelijker?

Het belang van de bij én onze steun is duidelijk. Maar hoe krijgen wij dit voor elkaar? Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden. Van bepaalde soorten beplanting tot aan volledige bijenhotels, u kunt op verschillende manieren uw steentje bijdragen. Hieronder zetten wij enkele tips op een rijtje

  • Bomen en struiken: Ieder jaar zorgen bomen voor stuifmeel en nectar, dus dit is een erg trouwe bron. Denk bijvoorbeeld aan de wilg, kastanje en appel. Ook struiken verdienen een mooie plaats. Heesters die bessen vormen zijn uitstekend geschikt, zoals: sleedoorn, kruisbes, hulst en meidoorn.
  • Groendaken: een uniek uitzicht en optimaal gebruik van onbenutte ruimte. Veel vetplantjes komen tot bloei en lokken bijen, dan hebben ze hun eigen dakterras!
  • Bijen zijn dol op een bloeiend gazon met paardenbloemen, klaver en madeliefjes.
  • Heeft u nog een lege muur? Denk dan ook eens aan klimplanten, zoals klimop, botanische klimrozen en kamperfoelie.
  • Bloemenmengsels in diverse variaties zijn uitstekend geschikt, zoals zonnebloemen, papaver en koolzaad. Ook bloemen in pot, zoals bloeiende kruiden zijn goed, zoals lavendel, bieslook en tijm.
  • Heeft u al eens overwogen een bijenhotel aan te schaffen? Ook dit biedt de bijen een fijne ruimte en gezonde leefomgeving.

Gaat u aan de slag om uw tuin bijvriendelijker te maken? Voor meer informatie kunt u terecht op www.weekvandebij.be, of vraag gerust naar tips in ons tuincentrum!

Nieuwsbrief
Onze nieuwsbrief ontvangen?