Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00
Alle openingsuren

Tips voor een vogelvriendelijk balkon

Tips voor een vogelvriendelijk balkon

Geen balkon is te hoog, te winderig of te warm voor vogels; zelfs een bescheiden balkon kan een wereld van verschil maken voor vogels. Alle balkons en terrassen, hoe klein ook, dragen bij aan de biodiversiteit en met onze tips kan iedereen een vogelvriendelijk balkon creëren. Laat die vogels maar komen! 

Woont u in een appartement of flat op de hoogste verdieping en denkt u dat het geen zin heeft om daar een beschutte plek voor vogels te creëren? Dan heeft u het helemaal mis. Hoe uitdagend de omstandigheden op uw balkon ook zijn, er is altijd wel een vogel dat daar zijn plekje vindt. Draag dus bij aan dit ecosysteem door uw balkon gastvrij te maken voor vogels met deze tips.

 1. Voederplaats op de reling | Maak een voederplaats op de reling waar vogels gemakkelijk bij kunnen. Plaats een bakje of plankje en vul het met lekkernijen, zoals meelwormen of vetbollen met insecten. Een zadenmengsel of voedersilo in de buurt trekt ook veel vogels aan, vooral kool- en pimpelmezen zijn vaak de eerste bezoekers.
   

 2. Beplanting | Zelfs op 'lastige' balkons verrijkt u uw balkon met potplanten om vogels een natuurlijke en gevarieerde voedselbron te bieden. Zelfs op kleine balkons passen bessenstruiken zoals blauwe bessen of kruisbessen, die niet alleen vogels aantrekken maar ook lekker zijn voor u. Bloeiende planten, zoals zonnehoed, vingerhoedskruid, margriet en aster in kleinere potten zijn favoriet bij vogels vanwege de vruchten en insecten die ze aantrekken.


   

 3. Moestuinbakken | Voor 'lastige' balkons, blootgesteld aan veel wind of direct zonlicht, zijn moestuinbakken ideaal. Kies voor sterke kruiden, zoals rozemarijn, lavendel of tijm die zowel insecten als vogels aantrekken, en die u ook zelf kunt gebruiken.
   

 4. Water geven | Bij warme omstandigheden is regelmatig water geven essentieel, vooral omdat potplanten niet diep kunnen wortelen. Zorg voor voldoende wateropslag door wat grotere potten te gebruiken en schalen onder de potten te plaatsen.
   

 5. Klimop | Laat klimop langs de balkonafscheiding groeien voor een groenere omgeving en een schuilplaats voor vogels, zoals mussen en merels. Een volwassen klimop biedt niet alleen beschutting, maar bloeit ook laat in het seizoen en voorziet vogels van zwarte bessen in de winter.


   

 6. Water | Plaats een ondiepe waterschaal op uw balkon waar vogels kunnen badderen en drinken. Experimenteer met verschillende plaatsingen om de ideale plek te vinden, of kies voor een hangende waterschaal als er weinig wind staat.
   

 7. Nestkast of bijenhotel | Hang een nestkast of bijenhotel op uw balkon voor extra gastvrijheid. Kies voor een mezen- of mussennestkast voor de beste kans op bewoning, maar zorg ervoor dat deze niet te veel direct zonlicht krijgt om oververhitting te voorkomen.

Voor alle benodigdheden om een vogelvriendelijk balkon te creëren, bent u bij Tuincentrum Interflower in Lokeren op het juiste adres!

Bezoek Tuincentrum Interflower

Nieuwsbrief
Onze nieuwsbrief ontvangen?