Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00
Alle openingsuren

VK Tegelwippen: Doe mee en ontvang een plantencheque van 5 euro*

In Vlaanderen is veel oppervlakte (onnodig) verhard: denk maar aan uw terras, tuin of oprit. Het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen wil iedereen aansporen om te ontharden; want dit zorgt voor meer water in de bodem, verkoeling én meer biodiversiteit en beestjes. Neem jij ook deel aan het VK Tegelwippen, en zorgt u zo mee voor een groenere leefomgeving?

Vanaf deze maand ontvang u als beloning voor uw moeite een plantencheque van 5€* die u kan besteden in ons tuincentrum; tot zolang de voorraad strekt!

Hoe werkt het?

  1. 1. Breek vanaf 1 augustus tegels uit in uw tuin, en neem er een foto van.
  2. 2. Surf naar www.vk-tegelwippen.be, upload uw foto en print uw bevestigingsmail af.
  3. 3. Ruil uw bevestigingsmail in ons tuincentrum voor een plantencheque van 5€*.

*Geldig bij aankoop van 25€ planten, bon geldig tot 15/11/2023, 1 bon per gezin, tot zolang de voorraad strekt. Enkel originele bonnen worden aanvaard voor inruiling.

Meer informatie over het VK Tegelwippen vindt u op www.vk-tegelwippen.be.

Waarom tegelwippen?

Het weer in Vlaanderen wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Steeds vaker krijgen we te maken met problemen zoals hittestress en wateroverlast. Dat komt grotendeels omdat Vlaanderen sterk versteend is. Het is zelfs een van de meest verharde regio’s van Europa. Na een warme dag koelen die stenen niet snel af. En wanneer het regent, laten ze geen water door.

Met het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen gaan we de uitdaging aan om het grijze Vlaanderen om te toveren tot een groen paradijs. De campagne past in het Vlaamse klimaatadaptatieplan en in de Blue Deal, die van Vlaanderen een klimaatbestendige regio willen maken. Een groen Vlaanderen ziet er niet alleen mooier uit, het heeft nog meer voordelen:

Meer beestjes

Verharding in uw tuin zorgt ervoor dat de bodem zijn job niet goed kan uitvoeren. Niet als spons voor water, maar ook niet als voedingsbodem voor de beestjes die er bovenop of binnenin leven. Insecten, bodembeestjes, vogels, egels: allemaal zien ze liever groen dan grijs. Door plaats te maken voor planten, maak uw tuin aantrekkelijker voor grote en kleine dieren. Zij vinden er onderdak en eten, en helpen op hun beurt weer een handje door bijvoorbeeld uw moestuin te bestuiven.

Een superspons

Tegels laten geen water door. Bij een regenbui stroomt het water van de verharding af, vaak recht het riool in. Regent het veel in korte tijd, dan kan de riolering dit niet altijd even goed aan. Het gevolg: natte kelders en overstroomde straten. Wip uw tegels, dan zorgt u ervoor dat de bodem het regenwater kan opnemen als een echte spons. Dit zorgt er ook voor dat u tuin een buffer heeft als er een tijdje geen regen valt. Zo gaan we samen slimmer om met water! 

Een koelere tuin én stad

Hou na een warme dag uw hand naast een stenen schutting en u voelt de warmte er vanaf stralen. Stenen houden de warmte van de zon vast en geven die warmte vooral ‘s avonds terug af. Zeker in steden zorgt dit in de zomer voor zwoele, slapeloze nachten. Meer groen in uw tuin en in uw buurt helpt om dit hitte-eilandeffect tegen te gaan. Planten en bomen verdampen water, geven schaduw, creëren luchtstromingen en verkoelen onmiddellijk. 1 volwassen boom levert het koelend vermogen van 5 airco’s. Zo hou jij het hoofd koel tijdens een hittegolf.

Bron: website VK Tegelwippen

Ga naar de website van VK Tegelwippen
 

Nieuwsbrief
Onze nieuwsbrief ontvangen?