Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00
Alle openingsuren

De nuttige tuinbewoners in de herfst

De nuttige tuinbewoners in de herfst

We zien steeds vaker dat men bereid is de biodiversiteit te bevorderen. Dit doen we met z’n allen al graag voor de vlinders en de bijen. Maar nu de herfst aanbreekt zit ons werk er niet op. In de herfst zien we veel egels en eekhoorns in onze tuin. We vinden dit vooral een schattig plaatje, maar wist u dat deze diertjes heel nuttig zijn? Wij van Tuincentrum Interflower vertellen u er graag alles over!

Het werk van de eekhoorn

Het is misschien wel hét meest typerende plaatje voor de herfst: de eekhoorn die van hot naar her rent, zijn mondje vol stopt met nootjes en vervolgens vliegensvlug uit het zicht verdwijnt. Maar wist u dat de eekhoorn een heel belangrijke rol speelt voor de rest van de dieren? Eekhoorns zijn enkel overdag actief. Daarom krijgen we ook vaak de kans deze pluizige beestjes te spotten. Overdag is de eekhoorn op speurtocht naar voedsel. Nootjes, zaden, pitjes, de eekhoorn verzamelt het allemaal. Maar in tegenstelling tot veel andere dieren eet de eekhoorn hier nog niks van. Al het voedsel wordt op verschillende plekken in onze tuinen verstopt. De eekhoorn legt een voorraad aan om deze in de winter weer terug te vinden. Maar zo gulzig als de eekhoorn in de zomer is, zo hongerig is hij niet in de winter. En dit is hoe de eekhoorn bijdraagt. De eekhoorn laat wel eens wat vallen of vergeet wel eens waar een voorraad verstopt ligt. Andere dieren zoals vogels en egels vinden dit voedsel dan weer en hoeven minder hard te zoeken naar voedsel. 

Tuincentrum Interflower | De nuttige tuinbewoners in de herfst

Zo kunt u de eekhoorn helpen

Net als voor andere dieren wordt het ook voor de eekhoorn steeds lastiger voldoende voedsel en water te vinden. U kunt de eekhoorn gemakkelijk een handje helpen door wat extra’s achter te laten in uw tuin. Ongezouten pinda’s, walnoten en rozijnen kunt u los in de tuin of in een speciaal voederhuisje leggen om het de eekhoorn iets makkelijker te maken. Zet een kommetje water neer op een beschutte plek om de eekhoorn van meer water te voorzien. Let er wel op dat deze plek niet makkelijk te bereiken is voor huiskatten en andere roofdieren. De eekhoorn vindt zijn rustplaats het liefst in hoge dichte bomen. Als u al een tuin vol bomen heeft, laat dan de bladeren zo lang mogelijk aan de takken om de eekhoorn een veilig plekje te geven. Geen bomen in de tuin? Overweeg dan een nestkastje aan te schaffen welke de eekhoorn een fijne plek biedt om uit te rusten.

Tuincentrum Interflower | De nuttige tuinbewoners in de herfst

Egels zijn goed voor de tuin

Wanneer u egels in de tuin ziet hoeft u in principe niks te doen. Maar u kunt uw tuin wel wat comfortabeler maken voor de egel. De egel doet namelijk ook een hoop voor u! De egel is een natuurlijke bestrijder van ongedierte. Zo eet de egel graag beestjes, zoals slakken en rupsen en beschermen ze daarmee uw planten. Ziet u dus egels in uw tuin, dan heeft u in principe een goedkope insectenverdelger! Gebruik dan verder ook geen pesticiden, deze zijn giftig voor de egel. 

Tuincentrum Interflower | De nuttige tuinbewoners in de herfst

De hele zomer is de egel druk bezig zich vol te eten en van oktober tot tot april houdt de egel een winterslaap. Maar het wordt steeds moeilijker voor de egel om voldoende voedsel te vinden in de zomer en steeds lastiger een goede nestelplek te bouwen voor de winter. U kunt de egel makkelijk een handje helpen. We leggen graag uit hoe u de egels kunt helpen.

Zo kunt u de egel helpen

Egels zijn echte nachtdieren. Overdag zult u deze daarom ook niet snel zien. Ziet u overdag wel een egel? Dan betekent dit vaak dat de egel hulp nodig heeft. Aangezien de egel een beschermde diersoort is, raden we u altijd aan direct de egelopvang of dierenambulance te bellen. Om het de diertjes ‘s nachts zo comfortabel mogelijk te maken geven we u enkele tips.

  • Haal niet alle gevallen bladeren en takjes weg. Verzamel alles op een hoopje in de hoek van de tuin. De egel zal dit hoopje namelijk gebruiken om daar of elders in de tuin een nestje te bouwen voor de winter. 

  • Heeft u nu geen bladgevende planten of bomen in de tuin? Overweeg dan een egelhuisje te kopen of zelf te bouwen! Een egelhuisje zet u het beste uit de wind en vult u met blaadjes, stro of takjes. Zorg dat er geen water in het huisje kan lopen, de egel zit graag droog. 

  • Voorzie de egel van extra voedsel. Zo houden egels ook van kattenvoer, dus zet wat schoteltjes met kattenvoer in de tuin. Zo kan de egel gemakkelijker zijn buikje vol eten voordat hij aan zijn winterslaap begint. 

  • Maak een opening in de schutting zodat de egel makkelijk van tuin naar tuin kan struinen op zoek naar voedsel. 

Tuincentrum Interflower | De nuttige tuinbewoners in de herfstTuincentrum Interflower | De nuttige tuinbewoners in de herfst

Help de nuttige tuinbewoners van uw tuin

Kom naar ons tuincentrum in Lokeren en laat u adviseren over het helpen van deze nuttige tuinbewoners. Deze diertjes zijn niet alleen essentieel voor de biodiversiteit maar dragen ook bij aan de gezondheid van uw tuin. Genoeg reden om iets terug te doen voor deze tuinbewoners! Naast het helpen van egels en eekhoorns, kunt u ook de vogels helpen tijdens de koude winterdagen.

Openingsdagen Interflower

Nieuwsbrief
Onze nieuwsbrief ontvangen?