Vandaag zijn wij gesloten
Alle openingsuren

15 tuintips voor september

15 tuintips voor september

De maand september: het kan nog flink nazomeren of maakt de herfst dit jaar vroeg zijn opwachting? Het aantal uren daglicht neemt steeds meer af en veel bloeiende planten en struiken zijn over hun hoogtepunt heen. Wat de weergoden ook voor ons in petto hebben: er zijn genoeg tuinklussen om nog lang te kunnen genieten van een fleurige tuin en een groen en bloeiend (dak)terras of balkon.

15 tuinklussen en -klusjes voor de nazomer

  1. Blijf de uitgebloeide bloemen van tuin- en potplanten, zoals rozen, dahlia’s, begonia’s, cosmea’s, vlinderstruiken en potgeraniums verwijderen om ervoor te zorgen dat ze langer doorbloeien.

  2. Neem stekken van kruiden en vorstgevoelige (pot)planten, zoals potgeraniums en fuchsia's. 

  3. Vervang eenjarige zomerbloeiers in potten en (hang)manden langzaamaan door chrysanten, margrieten, heide, winterviolen, asters en cyclamen. Vul deze bloeiers aan met mooie wintergroene of grijze bladplanten, zoals wintergroene klimop, hulst, skimmia of de kerrieplant (Helichrysum petiolare of italicum) met lange grijze ranken.

  4. Bij aanhoudende natte perioden haal je langzamerhand de waterschotels onder potten vandaan. Maak de schotels schoon en berg ze op in de schuur of garage. Let wel op dat je hangmanden tegen de schutting, schuur of gevel niet uitdrogen. Deze hangen vaak onder een afdakje of dakgoot waardoor ze minder of geen regen vangen.

  5. Het najaar is een prima tijd om te planten, te verplanten en planten te delen of splitsen. We noemen het najaar tegenwoordig ook wel 'de tweede lente'. De grond is namelijk nog warm en vochtig en er valt weer meer neerslag. Fleur je tuin of balkon op met bij- en vlindervriendelijke laatbloeiers, zoals hemelsleutel (Sedum spectabile), koninginnen- of leverkruid (Eupatorium), zonnehoed (Echinacea of Rudbeckia), zonnekruid (Helenium), herfstasters, herfstanemonen en herfstcyclamen.

  6. Plant een (wintergroene) haag of bessenstruik. Veel vogels en ook egels zullen je hier dankbaar voor zijn. De vogels en egels helpen je bovendien met het bestrijden van slakken. Geveerde vrienden zorgen voor wat afleiding en plezier in de komende donkere wintermaanden.

  7. Vaste planten kun je nu ook prima scheuren, splitsen of delen om ze te vermeerderen en/of te verjongen. Planten die hiervoor in aanmerking komen zijn de soorten die grote pollen vormen, zoals ereprijs (Veronica), hartlelie (Hosta), phlox, scharnierplant, vrouwenmantel (Alchemilla mollis), zonnekruid (Helenium) en zonnehoed (Rudbeckia).

  8. Snoei groenblijvende struiken en hagen nog een keer in vorm zodat ze mooi strak de winter ingaan.

  9. Snoei frambozen- en bessenstruiken na de laatste oogst terug. Verwijder bladeren boven druiventrossen en boven de laatste rijpende tomaten, zodat ze elk straaltje zon vangen. Top de tomatenplanten (verwijder de hoofdsteel boven de hoogste tomatentros), zodat hun energie niet naar de vorming van nieuwe bladeren maar naar de vruchten gaat. Verwijder bij eetbare gewassen ook bladeren die zijn aangetast door meeldauw of andere schimmels of ziekten.

  10. Verwijder afgevallen blad van het gazon en uit de vijver. Verwijder ook algen en dood, rottend materiaal onder uit de vijver. Laat alles eerst een nachtje aan de waterkant liggen, zodat insecten en kleine dieren zoals kikkers weer de vijver in kunnen plonsen. Span daarna een net over de vijver om herfstbladeren op te vangen.

  11. Het najaar is ook een goede tijd om fruit- en notenbomen te planten. Denk aan een amandelboom of aan appel- en perenbomen. Deze zorgen straks in het voorjaar ook voor mooie bloesems. Appel- en perenbomen heb je in allerlei formaten, van laagstam tot hoogstam, dus je vindt er vast ergens een plaatsje voor, al dan niet in een grote pot of kuip. 

  12. Plant (of 'poot) rabarber, uien en knoflook in de moestuin of gewoon tussen je vaste planten. Rabarber is niet alleen lekker en gezond, maar ook mooi om te zien. Hij wordt groot, dus reken op 1 vierkante meter per plant. Ook rode kool en palmkool (Cavalo nero) zorgen in de winter voor eetbaar én decoratief blad. Aardbeienplantjes in pot, hangmand of de volle grond kun je nog een keer vloeibare voeding geven.

  13. Op kale plekken in de moestuin zaai je nu 'groenbemesters'. Deze verbeteren de grond en gaan onkruid tegen. Kijk in ons tuincentrum in Lokeren bij de zakjes zaad van de bladrammenas, gele mosterd en incarnaatklaver. 

  14. Blijf slakken verwijderen en houd ze op afstand met cloches, cacaodoppen, koperringen, grit en/of fijngemalen eierschalen. Controleer de rozemarijn, salie en lavendel op het mooie, maar vraatzuchtige en verwoestende 'rozemarijngoudhaantje'. Deze kever maakt helaas opmars in (moes)tuinen en vreet kruidenplanten akelig kaal. 

  15. Kijk in ons tuincentrum in Lokeren alvast bij het ruime assortiment voorjaarsbollen. Vanaf eind september kun je ze in de volle grond en in potten planten. Begin met de eerste voorjaarsbloeiers zoals blauwe druifjes, krokussen, mini-irisjes (Iris reticulata) en sneeuwklokjes. Stop deze bloembolletjes zo snel mogelijk na aanschaf in de (pot)grond, want ze drogen snel uit.

September is een mooie tuinmaand. Wat de weergoden voor ons ook in petto hebben, deze tuinklussen kun je nu doen om nog lang van tuin, (dak)terras en balkon te kunnen genieten. Kom langs in ons tuincentrum in Lokeren en haal planten, potten, gereedschap, bloembollen, zaden en meer. Maak er een mooi naseizoen van.

Nieuwsbrief
Onze nieuwsbrief ontvangen?