Vandaag zijn wij gesloten
Alle openingsuren

Tips voor het onderhouden van uw tuinmeubelen

Tips voor het onderhouden van uw tuinmeubelen

Om optimaal te blijven genieten van uw tuinmeubelen verdienen ze wel de nodige aandacht. Ieder jaar weer wilt u met plezier op die heerlijke loungeset kunnen genieten van de zon. Of op lange zomeravonden gezellig kunnen borrelen aan die trendy eettafel. Om te voorkomen dat u volgend seizoen eerst een nieuwe tuinset moet kopen om van het weer te genieten, geven we hier enkele tips voor het onderhouden van uw tuinmeubelen. Zo zit u jaar na jaar weer fijn in de tuin of op het balkon! 

Oma weet raad

Ongeacht het materiaal waarvan uw tuinmeubelen zijn gemaakt, het meeste vuil kunt u eenvoudig verwijderen met groene zeep. Een eeuwenoud hulpmiddel voor het schoonmaken van willekeurige vlekken. Gebruik voor uw tuinmeubelen lauw warm water en groene zeep. Voor regelmatig onderhoud is dit een goud middeltje. Doet u het liever één keer per seizoen grondig? Dan hebben hieronder de tips per type materiaal voor u op een rijtje gezet. 

Onderhoudsvrije tuinmeubelen

Maak het uzelf makkelijk en hoes voor onderhoudsvrije tuinmeubelen. Tegenwoordig zien we veel hippe tuinsets van aluminium en kunststof. Aluminium heeft het voordeel dat het niet zal gaan roesten en kunststof heeft een hele lange levensloop. Het enige waar u wel goed aan doet bij zulke onderhoudsvrije tuinmeubelen is dat u ze binnenhaalt in de wintermaanden. Gewoon voor de zekerheid. 

Metalen tuinmeubelen

Metalen tuinmeubelen zijn zeer onderhoudsvriendelijk. Dit is te danken aan het zinkbad welke metalen tuinmeubelen ondergaan voor de verkoop. Dit laagje zink op het frame voorkomt (door)roesten. Echter moet u metalen tuinmeubelen wel regelmatig afnemen met een doek of zachte borstel zodat vuil (hemel)water en stof zich niet in het materiaal gaat zetten. 

Heeft u een metalen tuinset met poedercoating? Dan beschermt deze toplaag de meubelen al voor de inwerking van stof en vuil (hemel)water. Echter raden we u in dit geval ook aan om af en toe met een droge doek over de leuningen en zittingen heen te gaan. Zo beperkt u toch het risico op verkleuring en dergelijke. 

Houten tuinmeubelen

Hout is een natuurproduct wat zal werken naar aanleiding van weersveranderingen. Het kan dus dat u na verloop een grijze of matte waas op de houten tuinmeubelen ziet. Om dit voorkomen, of in ieder geval zo lang mogelijk uit te stellen, raden we aan om twee keer per jaar de meubelen te behandelen. Dit kunt u beter niet doen met een hogedrukreiniger want dit kan de natuurlijke waslaag van het hout beschadigen. Houten tuinmeubelen maakt u het beste schoon met een zachte borstel en tuinmeubelreiniger. Na het schoonvegen wrijft u de meubelen in met tuinmeubelolie. Laat de olie 15 minuten inwerken en neem het daarna af met een droge doek. 

Staat uw tuinset al wat langer? Dan is het goed mogelijk dat het hout er wat verweerd uit ziet. Geen paniek! Gebruik een harde borstel om de eerste laag vuil te verwijderen. Vervolgens kunt u met een schuurborstel wat houtreiniger op de meubels aanbrengen. Laat dit even 10 minuten inwerken en gebruik vervolgens een harde borstel om uw tuinmeubelen schoon te boenen. Herhaal dit proces eens per 24 uur totdat u de originele kleur weer ziet terugkeren. 

Bamboe tuinmeubelen

Bamboe tuinmeubelen zijn onwijs trendy en heel mooi. Maar tuinmeubelen van bamboe zijn wellicht de minst onderhoudsvriendelijke variant. Maar met de juiste aandacht zijn ook deze tuinmeubelen te onderhouden en kunnen generaties mee gaan. Tweejaarlijks behandelt u de bamboe tuinset met speciale olie. Dit behoudt de kleur en onderhoudt het materiaal. Ook zorgt deze olie er voor dat schimmels geen schijn van kans hebben. Voordat u met de olie behandeling begint, raden we u aan om de tuinmeubelen eerst te schuren met middelgrof schuurpapier. Dit zorgt ervoor dat de bovenste laag vuil reeds verwijderd is en u deze dus niet met olie en al in het bamboe wrijft. 

De bekleding van uw tuinmeubelen

U kunt er nu alles aan doen om ervoor te zorgen dat de tuinmeubelen lang mooi blijven en jaren meegaan. Maar hoe zit het met de bekleding? Moet u kussens echt voor elke bui naar binnen halen? 

De beste keuze is natuurlijk kussens en bekleding welke water- en UV-resistent is. Heeft u hier niet aan gedacht bij de aankoop? Dan kunt u speciale kussenhoezen aanschaffen om de impact te verkleinen. Een leuke barbecue gehad en nu allemaal vlekken op de bekleding van uw tuinmeubelen? Behandel de vlek met een natte doek of gebruik speciale reiniger voor stoffen producten. 

Ongeacht de stof van de bekleding raden we u aan om altijd te zorgen dat de kussens beschermt zijn, zowel van binnen als van buiten. Gebruikt u hoezen om de kussens op te bergen? Let er dan wel op dat de kussens nog kunnen ademen. Wanneer dit niet het geval is, ontstaat er een mini klimaat in de kussenhoes en kunnen schimmels zich hier goed ontwikkelen. Toch een nare verrassing wanneer u de volgende zomer de kussens weer uit de hoezen haalt. 

Goed om te weten

Tot slot nog enkele tips over het onderhouden van uw tuinmeubelen:

  • Tuinmeubelen van steigerhout hoeven niet behandelt te worden. Onderhoud van steigerhout zorgt niet voor een betere bestendigheid tegen weersinvloeden.
  • Ook een parasol kunt u het beste inhoezen in de wintermaanden. Een parasol is goed bestand tegen UV-straling maar minder goed tegen water. Ook hier kunt u vlekken en verkleuringen gaan zien door waterschade. 
  • Splits onderdelen van een tuinset nooit op. Dus bewaar altijd de gehele set binnen. Wanneer u bijvoorbeeld de stoelen wel binnen zet maar de eettafel niet zult u na verloop van tijd kleurverschil gaan zien. Zonde! 
  • Wilt u uw tuinkussens lekker fris hebben voor het nieuwe seizoen? U kunt ze prima wassen op maximaal 30° C . Laat de kussens liggend drogen om de vorm te houden en bewaar ze in hoezen op een droge plek. 
Tags:
Nieuwsbrief
Onze nieuwsbrief ontvangen?