Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00
Alle openingsuren

Top 7 winterbloeiers

Zelfs in de winter zijn er vaste planten en struiken die bloeien. En dan vaak ook nog eens met heerlijk geurende bloemen. Zolang het niet vriest kun je struiken en (kleine) bomen gewoon in de volle grond planten. Veel vaste planten en struiken kun je nu ook prima in een grote pot op een beschutte plek op het balkon of terras zetten. Geef ze eventueel later, in het voorjaar, een vast plekje in de border. Fleur deze donkere dagen letterlijk op met deze mooie winterbloeiers!

1. Kerstroos (Helleborus)

Een van de meest bekende en meest geliefde winterbloeiers is de kerstroos. Deze sterke, vaste plant kun je zowel in de volle grond als in een pot planten. Van december tot april brengt de Helleborus kleur in de tuin en op het terras of balkon. Daarnaast kun je het hele jaar door genieten van het mooie, groene blad van de kerstroos (niet te verwarren met de kerstster, een kamerplant). Knip oud blad en blad met bruine vlekken erop weg, dan zie je de sierlijke roze, paarse, witte of gestippelde bloemen nog beter. De kerstroos houdt van een plek in de halfschaduw en een handje kalk aan de voet in het voorjaar.

2. Winterkamperfoelie (Lonicera fragrantissima)

Zoals de Latijnse naam al aangeeft hebben de kleine, buisvormige crème-witte bloemen van de winterkamperfoelie een heerlijke geur. De bloemen zitten tussen december en april op de bijna geheel kale takken. De winterkamperfoelie wordt zo'n 1,5 tot 2 meter hoog en staat bij voorkeur op een plek met lichte schaduw.

3. Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum)

Deze klimplant is van december tot april overladen met licht geurende, gele, stervormige bloemen op het ‘kale hout’, dus terwijl er nog geen blad aan de takken te bekennen is. Maar de vele dunne takken zijn wel fraai donkergroen van kleur. De winterjasmijn kan 3 meter hoog worden, kan goed opgebonden worden en houdt van kalkarme grond en een zonnige plek tegen een muur, schutting of prieeltje. 

4. Mahoniestruik (Mahonia)

Deze wintergroene, sterke struik heeft stekelige, hulst-achtige groene bladeren die in de winter brons kunnen kleuren. De geurende, gele bloemtrossen van de mahoniestruik zijn van november tot maart ook populair bij winter-actieve hommels. De Mahonia houdt van (half)schaduw en een licht vochtige grond.

5. Sneeuwbal (Viburnum)

Er zijn veel verschillende soorten Viburnum. Sommige van deze struiken bloeien in de winter, zoals de Viburnum bodnantense. Deze bloeit van januari tot maart met geurende licht- tot donkerroze bloemschermen op het kale hout. Deze sneeuwbal heeft de voorkeur voor een zonnige standplaats en lichtzure grond. Viburnum tinus is een wintergroene sneeuwbal, die van november tot mei bloeit met witte, licht geurende bloemen. Deze struik houdt van zon en beschutting en kan zo'n 3 meter hoog worden.

6. Toverhazelaar (Hamamelis)

De meest bekende toverhazelaar bloeit geel, maar je hebt ook soorten die oranje of rode bloemen krijgen op het kale hout. Geuren doen ze allemaal. De Japanse toverhazelaar (Hamamelis japonica) heeft in februari-maart kleine gele bloemen, de Chinese toverhazelaar (Hamamelis mollis) krijgt in zachte winters al in december heerlijk geurende, gele bloemen. De struik groeit langzaam en wordt uiteindelijk zo'n 4 meter hoog. Hij houdt van licht vochtige grond en een plek in de zon, maar halfschaduw kan ook.

7. Japanse sierkers

De Prunus subhirtella ‘Autumnalis’ groeit uit tot een kleine boom van zo’n 5 meter hoog. Hij bloeit van december tot maart met wit-roze bloempjes op het kale hout. Wanneer het vriest staat de bloei even stil, maar zodra de temperatuur weer boven nul graden Celsius komt vormt de Prunus weer nieuwe bloemknoppen. Deze bijzondere sierkers wil graag een zonnige plek in de tuin.

En om de winterblues verder te verdrijven vul je natuurlijk potten en bakken met winterviolen, winterheide, wintercyclamen, Skimmia, bergthee (Gaultheria), klimop en zilverstruikje. 

Nieuwsbrief
Onze nieuwsbrief ontvangen?