Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00
Alle openingsuren

Duurzame tips voor uw kerstboom

Duurzame tips voor uw kerstboom

Het is moeilijk om aan te geven of een kunstkerstboom of echte kerstboom beter is voor het milieu. Eén ding is zeker: lang doen met uw boom is beter voor het milieu. Zo kunt u uw echte kerstboom herplanten en gebruik een kunstkerstboom een aantal jaren. Beide bomen zorgen ervoor dat het milieu op een andere manier wordt belast. Wij van Tuincentrum Interflower geven u graag tips om duurzaam met uw kerstboom om te gaan.

Duurzame tips voor kerstbomen én kunstkerstbomen

Of u nu kiest voor een kunstkerstboom of een echte kerstboom; wij hebben enkele milieuvriendelijke tips voor het kiezen van de juiste boom:

 • Koop uw kerstboom of kunstkerstboom dicht bij huis. Een lange autorit heeft veel meer invloed dan het verschil tussen de kerstbomen.
 • Tegenwoordig is het ook mogelijk om een echte kerstboom te huren of adopteren. Tegen betaling van statiegeld of huur neemt u een kerstboom in huis en levert deze na de feestdagen weer in.
 • Plant een echte kerstboom na de feestdagen in de tuin. Wilt u dit doen, kies dan voor een kerstboom met een grote kluit in een pot en geef hem genoeg water.
 • Kiest u dit jaar voor een kunstkerstboom? Kies dan een soort die lang meegaat!
 • Gaat u de kerstboom of kunstkerstboom versieren met kerstverlichting? Kies dan voor LED lampjes, omdat deze energiezuinig en daarmee ook duurzaam zijn.

Tuincentrum Interflower | Duurzame tips voor uw kerstboom

Echte kerstboom niet verbranden

Zijn de feestdagen voorbij en wilt u de kerstboom wegdoen? Dan raden wij u aan om niet mee te doen aan de verbranding van kerstbomen in de buitenlucht. Hierbij ontstaat namelijk meer luchtvervuiling dan bij inzameling door de gemeente. Vaak worden kerstbomen door de gemeente ingezameld. Deze ingezamelde kerstbomen gaan naar de afvalenergiecentrale, door de versnipperaar of naar de compost. In de energiecentrale komt wel CO2 vrij, maar verder geen schadelijke stoffen. Daarnaast wordt een deel van de energie omgezet in elektriciteit. Wanneer de kerstbomen door de versnipperaar gaan of op de composthoop terecht komen, levert dit geen energie op, maar wel andere bruikbare producten, zoals een bodemverbeteraar of bodembedekkers.

Tuincentrum Interflower | Duurzame tips voor uw kerstboom

Plant uw kerstboom in de tuin

Een andere duurzame optie is om uw kerstboom na de feestdagen in de tuin te planten. Met deze tips is de kans groot dat de kerstboom de feestdagen overleeft en dat u de boom kunt planten:

 • Kies altijd een kerstboom die in een grote pot staat of kies een kleine boom met een grote kluit.
 • Zorg er elke dag voor dat de naalden en de kluit vochtig zijn.
 • Gaat u de boom in de tuin planten? Zorg er dan voor dat de boom eerst de kans krijgt om te acclimatiseren in een koelere ruimte.
 • Plant de kerstboom niet al te diep; de wortels mogen vlak onder de grond.
 • Gooi twee emmers water in het gat waar de kerstboom wordt geplant. 
 • Geef vervolgens de kerstboom regelmatig water, ook tijdens de wintermaanden.

Ziet de boom er na de feestdagen toch niet zo goed uit of vallen de naalden al uit. Dan heeft het helaas geen zin meer om de kerstboom buiten te planten. De kans dat de kerstboom het buiten overleeft, is erg klein.

Bron: Milieucentraal

Openingstijden Tuincentrum Interflower

Nieuwsbrief
Onze nieuwsbrief ontvangen?