Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00
Alle openingsuren

15 tuintips voor april

April doet wat ‘ie wil, dus het kan met het weer nog alle kanten op. Een warm lentezonnetje en dan weer een hoosbui of voorjaarsstorm. En we moeten tot IJsheiligen (medio mei) nog rekening houden met nachtvorst. Intussen wordt de tuin met de dag zichtbaar groener en heb je ongetwijfeld lentekriebels. Ga dus heerlijk ontspannen aan de slag in uw tuin of op uw balkon of dakterras. Een welkome en gezonde activiteit in deze barre coronatijd. Er is nu meer dan genoeg te doen. Ons tuincentrum in Lokeren wenst u veel tuinierplezier!

 1. Verwijder onkruid, want ook dat komt (helaas) weer op. Gebruik een speciale steker voor onkruid met lange wortels, zoals paardenbloemen en zevenblad. Het jonge, onbespoten blad hiervan kunt u trouwens eten. Maak eens een pesto met zevenblad of uw eigen onkruidenboter. Schoffel oppervlakkig groeiend onkruid op een droge dag weg. Ga onkruid tussen de voegen van uw terrastegels te lijf met een voegenborstel en/of -steker.
 2. Verwijder de uitgebloeide bloemen van voorjaarsbloeiers, zoals tulpen en narcissen, maar laat het loof staan en afsterven. Daaruit halen de bollen weer energie voor volgend jaar. Vindt u dat bruine blad een lelijk gezicht? Probeer het loof dan weg te moffelen tussen de omringende vaste planten.
 3. Geef potplanten en nieuwe aanplant regelmatig water als het langere tijd droog blijft. Plaats weer waterschaaltjes onder de potten op uw balkon of (dak)terras en zet een waterschaal voor de vogels (en eventuele egels) neer.
 4. Plaats metalen plantensteunen of bamboestokken bij iele, hoogopgroeiende planten. Dat is nu makkelijker te doen met minder kans op beschadiging van de planten, omdat ze vervolgens vanzelf door of langs de steunen en stokken groeien. Later in het seizoen, als de planten al flink gegroeid zijn, kan deze klus wat lastiger zijn.
 5. Bind uitlopende klimplanten, zoals clematis, klimroos en kamperfoelie, vast.
 6. Verpot kuip-, pot- en kamerplanten en geef ze speciale mest voor kamer- en/of (mediterrane) potplanten. Is het nog niet nodig de plant in een grotere pot te zetten? Probeer dan een vers laagje potgrond bovenin de pot aan te brengen. Op een warme, regenachtige dag kunt u uw kamerplanten een paar uurtjes buiten zetten. De planten frissen daar letterlijk en figuurlijk van op, want het regenwater spoelt de bladeren van de kamerplanten vanzelf glanzend schoon.
 7. Verspreid organische mest en/of nieuwe aarde in de borders, bij klimplanten, struiken, over het gazon en in de moestuin.
 8. Plant vroegbloeiende planten, zoals longkruid (Pulmonaria), wildemanskruid (Pulsatilla), vogelmelk (Ornithogalum), sterhyacint (Scilla), gebroken hartje (Dicentra), akelei, Amerikaanse vergeet-me-niet (Omphalodes verna) of Kaukasische vergeet-me-niet (Brunnera).
 9. Vul potten en bakken met viooltjes, vergeet-me-nietjes, primula’s, campanula's en andere vrolijke voorjaarsbloeiers en zet deze op de tuintafel of op uw balkon.
 10. Scheur of deel uit de kluiten gewassen vaste planten.
 11. Grote pollen uitgebloeide sneeuwklokjes kunt u nu ook goed splitsen en op andere plekken in de tuin planten. Voorjaarsbollen die u al bloeiend in een pot, schaal of bak in ons tuincentrum in Lokeren heeft gekocht  kunt u na de bloei in de tuin planten.
 12. Verplant struiken die u liever op een andere plek hebt, omdat ze te groot geworden zijn of als u op hun plek een terras, pad of vijver wilt aanleggen.
 13. Snoei bolbomen, zoals acacia en catalpa. Snoei ook grijsbladige struikjes, zoals lavendel en heiligenbloem (Santolina) lichtjes in vorm. Snoei de takken van deze struikjes nooit terug tot in het oude hout, maar houd altijd een beetje (grijs)groen in de top van de stelen van de planten, anders lopen ze niet meer uit.
 14. Maai en verticuteer het gazon. Doe dit op een droge dag. Hark mossen weg. Zaai kale plekken in of leg nieuwe graszoden en steek de kanten af. Het is ook de goede tijd voor het zaaien van een heel nieuw gazon.
 15. Zaai zomerbloeiende eenjarigen, zoals goudsbloem, korenbloem, juffertje-in-’t-groen (Nigella), Cosmea en Zinnia. U heeft ruime keuze uit bloemen die lang bloeien, maar u kunt bijvoorbeeld ook denken aan goede snijbloemen of aan bloemen die voedsel bieden aan bijen en vlinders. Goede bij- en vlindervriendelijke eenjarigen zijn onder andere korenbloem, komkommerkruid (borage), kokardebloem, zonnebloem en zonnehoed.
Nieuwsbrief
Onze nieuwsbrief ontvangen?