Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00
Alle openingsuren

Maak een plantterrarium

Zelf aan de gang met groen? Maak uw eigen flestuin, ookwel plantterrarium. Een flestuin bestaat uit een glazen pot of grote fles met een wijde onderkant. Op de bodem van de pot kweekt u planten op een duurzame manier. Planten groeien door middel van een flestuin of een plantterrarium is zeer eenvoudig: door het ecosysteem in de fles hoeft u helemaal niet om te kijken naar de plant. U bekijkt enkel de groei van de plant. Water geven hoeft niet, doordat de pot is afgesloten en er licht bijkomt, is dit eigenlijk een kleine nabootsing van een regenwoud. Het blijf vochtig in de pot of fles, hierdoor groeien de planten in de pot snel en gecontroleerd. Bij Tuincentum Interflower hebben we alle benodigdheden voor het maken van uw eigen flestuin of plantterrarium. Kom langs en ontdek de vele mogelijkheden.

Terrarium - InterflowerWat is een terrarium?

Een terrarium is een afgesloten kunstmatig ecosysteem waarin planten en soms ook dieren groeien door de condens die tegen de binennkant van het glas slaat. De condens loopt via de zijkant naar beneden en komt zo in de aarde terecht, op deze manier voedt het ecosysteem zichzelf en hoeft de eigenaar zelf geen water meer te geven. Als u de juiste planten en voorzieningen bij elkaar in een afgesloten pot of fles stopt, wordt dit binnen de kortste keren een zelfvoorzienend ecosysteem en hoeft u hier niet naar om te kijken. 

Terrarium planten

Welke planten zijn geschikt voor een tuin in een fles of glazen pot? Bij Tuincentrum Interflower in Lokeren laten wij u graag zien welke planten groeien in een broerig klimaat wat u creëert in een terrarium. Het is belangrijk dat u planten kiest die qua waterbehoefte goed bij elkaar passen. Kleine varentjes zijn ideaal voor een terrarium, varens kunnen goed tegen een vochtige omgeving. Ook mos groeit goed in een afgesloten pot en dient bovendien perfect als bedekking van de potgrond op de bodem. Wilt u een kleurrijk terrarium? Sommige fittonia's hebben prachtige rode kleuren. Deze planten hebben ongeveer dezelfde waterbehoefte als varens, u kunt deze planten dus prima bij elkaar in één terrarium plaatsen. Kies voor de blauwvaren, een krulvaren of een mini palmpje voor een tropisch-uitziend terrarium.

Terrarium maken

Wilt u zelf aan de slag met het maken van een plantterrarium? Bij Tuincentrum Interflower koopt u kant-en-klarre terraria, maar er zelf één maken is natuurlijk veel leuker. Het is niet moeilijk om een terrarium te maken. Het enige wat u nodig heeft, is 

  1. een grote fles of glazen pot 
  2. grindkorrels
  3. potgrond
  4. planten met dezelfde waterbehoefte

Stappenplan terrarium makenFittonia terrarium - Interflower

  • Maak de fles of glazen pot goed schoon
  • Vul de onderkant van de pot met grind of kleikorrels, dit zorgt voor een goede afwatering van overtollig water
  • Doe een laag potgrond (ongeveer 2-3 cm) op de kleikorrels, zorg dat het dik genoeg is, de planten moeten voldoende ruimte hebben om te wortelen
  • Plant de plantjes met hun wortels in de potgrond
  • Begin met de kleinste, meest kwetsbare plantjes, zorg ervoor dat u de wortels niet beschadigt
  • Decoreer het terrarium eventueel met decoratiegrind of zand
  • Geef de planten een klein beetje water
  • Laat de deksel of kurk er nog even af, de planten moeten ongeveer een week wennen aan hun nieuwe omgeving
  • Sluit de pot of fles na een week af, vanaf nu hoeft u de planten geen water meer te geven

Terrarium bij Interflower

Bent u helemaal enthoustiast geraakt over het maken van een terrarium? Kom langs bij Tuincentrum Interflower in Lokeren, nabij Gent, Sint-Niklaas en Antwerpen en ontdek alles over de groene wereld van zelfvoorzienende ecosystemen. Laat de natuur u verrassen door de prachtige en merkwaardige werking in een glazen pot of fles. Wij adviseren u graag welke planten geschikt zijn voor uw plantterrarium. Ook andere vragen over uw huidige terrarium stelt u gerust aan ons personeel. Plan uw route naar ons tuincentrum via de contactpagina. Wij kijken ernaar uit u te ontvangen!

Nieuwsbrief
Onze nieuwsbrief ontvangen?