Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00
Alle openingsuren

4 tips om kamerplanten in de winter gezond te houden

4 tips om kamerplanten in de winter gezond te houden

In de winter kan het nog weleens lastig zijn om kamerplanten te onderhouden. De verwarming staat aan en dit betekent dat de lucht veel droger is dan normaal. De meeste kamerplanten hebben een hoge luchtvochtigheid nodig. Buiten wordt het steeds kouder en natter, maar binnen juist warmer en droger. Hoe kunt u nou de kamerplanten in de winter zo gezond mogelijk houden? Wij geven u 4 tips om kamerplanten te verzorgen in de winter, waardoor uw kamerplanten de winter makkelijker overleven.

1. De juiste luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid in huis is niet alleen belangrijk voor de kamerplanten, maar ook voor uw gezondheid. Idealiter is de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent. Het kan nog weleens lastig zijn om dit te reguleren, maar wij hebben een paar opties voor u op een rij gezet:

  • Bakjes met water aan de verwarming hangen. Het water verdampt door de warmte van de verwarming en zo wordt de lucht automatisch vochtiger.
  • U kunt een speciale luchtbevochtiger kopen. Sommige luchtbevochtigers meten de luchtvochtigheid in huis en houden deze bij totdat deze tussen de 40 en 60% zit.
  • Het is belangrijk om tijdens het koken de afzuigkap aan te zetten.

Als planten uitgedroogd zijn door een te lage luchtvochtigheid, kunt u de planten even onder de kraan houden of besproeien met een plantenspuit.

2. Niet teveel water

Kamerplanten zijn in de winter misschien wat droger, maar het is niet de bedoeling dat u meer water gaat geven in de winter. In de zomer hebben kamerplanten meer water nodig, maar juist tijdens de overgang van warm naar koud hebben zij minder water nodig dan normaal. Voel altijd eerst even voordat u de plant water gaat geven of dit ook echt nodig is.

3. Temperatuurverschillen voorkomen

Kamerplanten vinden het niet fijn om extreme temperatuurverschillen door te maken. Als dit geleidelijk gaat is het geen probleem, maar plotselinge tocht door bijvoorbeeld een open raam kan beter vermeden worden. Het is beter om uw kamerplanten dus iets verder van het raam te zetten, helemaal als u enkel glas heeft of het raam regelmatig open hebt staan.

Ook is het belangrijk voor uw kamerplanten om een constante temperatuur in huis te hebben in de winter. Als het ’s nachts kouder is dan overdag is dat geen probleem, maar planten hebben overdag het liefste een temperatuur tussen de 15 en 25 graden. Vergeet dus niet de verwarming aan te zetten, of zet deze juist niet extreem hoog.

4. Elke kant evenveel licht

Heeft u grote kamerplanten? Of merkt u dat één kant van uw kamerplant het beter doet dan de andere kant? Dan is het een goed idee om de kamerplanten regelmatig te draaien. Op deze manier krijgt iedere kant evenveel licht en is de kans groter dat uw kamerplanten de winter overleven. Dit is niet alleen handig om de plant gezond te houden, maar op deze manier zullen de verschillende kanten van uw kamerplanten ook regelmatiger groeien.

Met deze tips lukt het u zeker om de kamerplanten in de winter gezond te houden. Voor meer tips kunt u altijd naar ons tuincentrum in Lokeren komen en medewerkers om advies vragen! Natuurlijk kunt u ook altijd contact met ons opnemen, door te bellen naar  +32 934 806 03, of door een mail te sturen naar info@interflower.be.

Nieuwsbrief
Onze nieuwsbrief ontvangen?