Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00
Alle openingsuren

Houten tuinmeubels onderhouden

Houten tuinmeubels onderhouden

Houten tuinmeubels zullen naar verloop van tijd verweren, of bij slecht onderhoud zelfs gaan rotten. Dit wilt u natuurlijk voorkomen en daarom is het belangrijk dat u de houten tuintafels en tuinstoelen zo nu en dan wat onderhoud geeft.

Houten tuinmeubels onderhouden in drie stappen

Het onderhouden van uw tuinmeubels is niet moeilijk en u heeft er vrijwel geen tuingereedschap voor nodig. Als u met deze tuinklus gaat beginnen doorloopt u de volgende drie stappen:

  1. Maak de tuinmeubels goed schoon;
  2. Zoek zwakke plekken op in de tuinmeubels;
  3. Bewerk de tuinmeubels met een beschermende laag.

Houten tuinmeubels schoonmaken

Is uw tuinset na een jaar in de tuin te hebben gestaan toe aan haar eerste onderhoudsbeurt dan begint u met een goede schoonmaakbeurt. Pak hiervoor een harde borstel en boen daarmee het vuil van uw tuintafel, tuinstoelen of tuinbank. Zorg dat er geen zand of vuil achterblijft want dit kan vervolgens bij het aanbrengen van de beschermende laag vast komen te zitten. Heeft u een hogedrukreiniger dan kunt u de tuinmeubels daar ook mee schoonspuiten.

Maak vervolgens een sopje met tuinmeubel- of houtreiniger en schrob uw tuinmeubels goed in met een harde borstel. Laat het reinigingsmiddel voor de tuinmeubels goed inweken, 15 minuten is meestal wel voldoende. Schrob daarna de tuinmeubels nogmaals goed na met een harde borstel zonder water of reinigingsmiddel en spoel de tuinmeubels schoon met water. Laat de tuinmeubels vervolgens een hele dag drogen.

Zwakke plekken van uw tuinmeubels opzoeken

Door veelvuldig gebruik en temperatuurverschillen wil het nog weleens voorkomen dat houtverbindingen of bouten los komen te zitten. Als dit het geval is dan is het belangrijk om dit op te lossen voordat latten beginnen te scheuren of houtverbindingen van uw tuinmeubels stuk gaan. Bouten kunt u simpelweg gewoon weer aandraaien, niet te strak! Zitten er echt houtverbindingen lost dan is het aan te raden om het meubelstuk uit elkaar te halen, de houtverbinding goed schoon te maken en ligt op te schuren. Vervolgens zet u het geheel met houtlijm weer vast.

Tuinmeubels beschermen met een beschermende olielaag  

Er zijn goede beschermingsmiddelen voor houten tuinmeubels verkrijgbaar in ons tuincentrum waarmee u de levensduur van uw tuinmeubels verlengt en de kleur weer terugbrengt in het hout. Als de meubels weer schoon, droog en gerepareerd zijn kunt u de tuinmeubels hiermee insmeren. Breng meerdere lagen aan voor een beter resultaat. Het aanbrengen doet u met een zachte borstel of grote kwast.

Uw tuinmeubels zijn klaar voor een nieuw jaar genieten in de tuin! Heeft u nog vragen voor u gaat beginnen aan deze tuinklus kom dan langs bij tuincentrum Interflower in Lokeren. Onze groenexperts kunnen u er alles over vertellen en adviseren bij het aanschaffen van de juiste middelen om uw tuinmeubels mee op te knappen.

Nieuwsbrief
Onze nieuwsbrief ontvangen?