Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00
Alle openingsuren

Zweefalgen bestrijden

Zweefalgen bestrijden

Helder vijverwater door zweefalgen te bestrijden! Is uw vijverwater groen en troebel? Grote kans dat dit wordt veroorzaakt door zweefalgen. Zweefalgen bestrijden is belangrijk want ze groeien in razend tempo en voor u het weet is het vijverwater zo troebel en groen dat u de vissen nauwelijks meer kunt zien zwemmen. Gelukkig is het bestrijden van zweefalgen in de vijver makkelijk. Hieronder vindt u een stappenplan om uw vijver weer kraakhelder te maken!

Stap 1: Verbeter de waterhardheid van uw vijver

Zweefalgen zijn dol op zacht vijverwater en daarom is het belangrijk om bij de bestrijding van deze alg te beginnen met de waterhardheid om de groei ervan tegen te gaan. Bij waterhardheid hebben we het over de (GH- en KH-waarde). De GH-waarde zegt iets over de totale hardheid van het water en de hoeveelheid mineralen die er in het water zijn opgelost. De KH-waarde zegt iets over de karbonaathardheid en dus de hoeveelheid karbonaat dat er in het water aanwezig is. Karbonaat is een verbinding van calcium, magnesium en zuurstof (Co2). Normaal gesproken zorgen bacteriën voor een goede zuurstofhuishouding maar als er nog niet voldoende aanwezig zijn in uw vijver dan zult u de natuur een handje moeten helpen.

Dit zijn de juiste GH- en KH-waarden voor een vijver:

  • Een geschikte GH-waarde ligt tussen de 9 - 12 °dH.
  • Een geschikte KH-waarde ligt boven de 8 °dH.

Het juiste middel om de GH-waarde van uw vijver te verhogen
Wilt u alleen de GH-waarde van uw vijver verhogen dan is DCM Optima GH+ het juiste middel. Met DCM Optima GH+ zal de GH-waarde van uw vijver snel verhogen. Dit verbetert de groei van planten, slaat niet vast op de schroef van uw vijverpomp en vermindert tevens de kans op vissenziektes. 

De juiste middelen om de KH-waarde van uw vijver te verhogen
De KH-waarde van uw vijver verhogen kan met Optima KH+. De karbonaathardheid gaat snel omhoog wat betekent dat de vijver meer verbindingen heeft en opgewassen is tegen schommelingen in het zuurstofgehalte van de vijver. 

Stap 2: De zweefalgen en draadalgen bestrijden

Gebruik een vloeibaar algen bestrijdingsmiddel om de zweefalgen en draadalgen in de vijver te doden. Ook een UVC-lamp kan uitkomst bieden bij de bestrijding van algen in uw vijver. 

Het juiste middel om algen in uw vijver te bestrijden
Met DCM Optima Alg optimaliseert u het biologische evenwicht van uw vijver en behoren algen snel tot de verleden tijd. 


Stap 3: last but not least: plaats extra zuurstofplanten in uw vijver

Wacht na stap één en twee tot het vijverwater weer helder geworden is. Zodra dit het geval is kunt u wat extra zuurstofplanten plaatsen om het zuurstofniveau op peil te houden. Op deze manier blijft uw vijverwater mooi helder. 

Vragen over helder vijverwater en de bestrijding van algen?

Woont u in de buurt van Lokeren kom dan eens naar ons tuincentrum Interflower. Onze vijverspecialisten helpen u graag verder met vragen over bestaande en nieuw aan te leggen vijvers. Ze hebben verstand van zaken en weten de juiste ingrepen om uw vijver in topconditie te krijgen.

Nieuwsbrief
Onze nieuwsbrief ontvangen?