Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00
Alle openingsuren

Zaaien

Zaaien

Zelf uw planten en groenten zaaien is dankbaar werk. En het is natuurlijk stukken voordeliger dan jonge plantjes kopen. Bij uw tuincentrum vindt u een uitgebreid assortiment zaden voor sier- en moestuin. Met deze tips geeft u uw zelfgezaaide planten een goede start.

Zaaigrond
Goede zaaigrond is luchtig en houdt vocht vast. Een mengsel van turf en zand voldoet aan deze voorwaarden, maar bij uw tuincentrum vindt u ook speciale zaai- en stekgrond. Dat is een uitgekiend mengsel, dat zelfs bij een constante hoge vochtigheid niet gaat schimmelen.
Voor het ontkiemen van de zaadjes zijn geen voedingsstoffen nodig, maar als de jonge plantjes een tijdje in dezelfde grond blijven, hebben ze natuurlijk wél bijvoeding nodig.

Kweekbakjes
Al in januari kunt u de eerste planten ‘voortrekken’ in een kweekbakje. Vul een bak met zaaigrond en druk deze goed aan met een plankje of een stukje hardboard. Zorg ervoor dat de oppervlakte egaal is. Verdeel nu de zaadjes gelijkmatig over de bak. Als ze erg klein zijn, kunt u ze eerst met wat zand vermengen. Breng ten slotte met een zeef een fijn laagje aarde over de zaadjes aan, doe het deksel erop en zet het bakje op een lichte plaats. Houd de aarde goed vochtig - het liefst met een plantenspuit - en na 10 tot 20 dagen komen de zaailingen boven de grond. 

Verspenen
Zo gauw de zaailingen hanteerbaar zijn, kunnen ze worden overgeplant in een bak met nieuwe grond, waar ze meer ruimte krijgen om te groeien.
Een handige tip: tik met de kweekbak een paar keer op tafel, dan komt de grond los van de zijkanten, waardoor de jonge plantjes er gemakkelijker uit te halen zijn.
Voor het verspenen gebruikt u een ingekerfd stokje. Laat de wortels voorzichtig in een klein pootgaatje zakken en druk de aarde met de onderkant van het stokje goed aan.

Afharden
Vanaf begin mei laat u de plantjes geleidelijk wennen aan de buitentemperatuur. Houd wel rekening met het risico van nachtvorst. Na half mei is de kans hierop zo goed als verdwenen en kunnen de plantjes de volle grond in.

Meer weten?
Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat u nog meer over zaaien, verspenen en uitplanten wilt weten. Ze helpen u graag met handige tips en goede raad.

Nieuwsbrief
Onze nieuwsbrief ontvangen?