Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00
Alle openingsuren

Snoeien - Hoe en waarom?

Snoeien - Hoe en waarom?

Snoeien blijft voor veel tuinbezitters een bron van twijfels. Haal ik wel genoeg weg, of juist teveel? Moet ik in de lente of in de herfst snoeien. Zal de plant volgend jaar wel bloemen krijgen? Voor verschillende planten, bomen en heesters gelden inderdaad uiteenlopende snoeivoorschriften. Vraag dus bij twijfel gerust om raad bij uw tuinadviseur. Met deze tips geven we u alvast een aantal algemene snoeiprincipes.

  • Gebruik altijd scherp gereedschap, want door rafelige snoeiranden kunnen de scheuten afsterven. Voor dunne takken is een goede snoeischaar geschikt (er zijn speciale scharen voor linkshandige), voor dikkere takken vindt u bij uw tuincentrum ook snoeizagen en takkenscharen.
  • Bestrijk grote snoeiplekken met een wondafdekmiddel om infecties te vermijden.
  • Snoei altijd op een oog (een vakterm voor een groeiknop) dat naar buiten wijst. Zo stimuleert u een brede, open groei.
  • Snoei 0,5 cm boven het oog. Als u te hoog snoeit kan het uiteinde afsterven, waardoor ziektekiemen meer kans krijgen.
  • Snoei zo dicht mogelijk op de stam, laat geen stompen uitsteken.
  • Zware takken kunt u afzagen. Zaag ze eerst van onderen een stukje in, zodat ze niet kunnen afscheuren en de stam beschadigen.

Vormsnoei
Om de gewenste vorm te krijgen, zult u veel planten en bomen een beetje moeten helpen door storende elementen weg te halen. Vormsnoei is gericht op een symmetrische ontwikkeling, waarbij de natuurlijke groeiwijze wordt benadrukt.

Snoeien om te groeien
Veel struiken groeien voller als u ze in het voorjaar fors terug snoeit. Rozen, maar ook heide en een aantal andere planten, bloeien rijker als ze in het voorjaar worden teruggesnoeid. De bloemen komen op de sterke, jonge scheuten, die zich dankzij de snoeibeurt goed kunnen ontwikkelen. Het snoeien van rozen wordt behandeld in een aparte tuintip.

Verjongingssnoei
Bij flink uitgegroeide struiken en planten kunt u het oude hout zo diep mogelijk wegknippen. De frisse, jonge takken krijgen dan meer ruimte voor een gezonde groei. Dat jaar zullen er bij bloeiende planten geen bloemen te zien zijn, maar ze zullen er wel van opknappen.

Snoeien in de winter
Voor de meeste bomen, struiken en planten is februari de beste tijd om te snoeien. Dan is de groeiperiode nog niet begonnen en is de strengste vorst hopelijk voorbij. Als er in januari geen kans is op vorst, kunt u ook al beginnen met snoeien. U voorkomt dat daarmee dat de boom in februari gaat bloeden, wanneer de sapstroom al op gang is.

Snoeien in de zomer
Heesters die voor 21 juni - de langste dag - bloeien, snoeit u na de bloei, in de zomer. Als u ze in het voorjaar snoeit, knipt u namelijk ook de bloemknoppen weg die zich al in het voorgaande najaar hebben gevormd. Druiven zijn hierop een uitzondering; daar komt de sapstroom al in januari op gang. Snoei de druif dus voor nieuwjaar, anders kan ze leegbloeden.

Meer weten?
Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat u nog meer over snoeien wilt weten. Ze helpen u graag met handige tips en goede raad.

Nieuwsbrief
Onze nieuwsbrief ontvangen?