Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00
Alle openingsuren

Tuinplant van de Maand maart: azalea

Tuinplant van de Maand maart: azalea

Met een bloeiende Azalea is het volop genieten. De bloemen laten zich vanaf mei zien en geven de tuin een betoverende sfeer. Maart is een uitstekende maand om de Azalea een plekje in de tuin te geven zodat jij straks volop kan genieten van een uitbundige bloemenzee. Maak kennis met de Tuinplant van de Maand maart. 

 

De vele gezichten van de Azalea: een kleurrijke ontdekkingstocht

Azalea is een tuinplant met vele gezichten die in haast elke tuin tot zijn recht komt: van een superstrakke tot een natuurlijke tuin. In mei en juni bloeit de plant gul en sierlijk met romantische bloemen in wit, roze, rood of paarsrood maar er zijn ook soorten met tweekleurige bloemen. Zo verschillend als het kleurenpallet, zo verschillend is de groeivorm van de tuinplant. Van struikvorm tot ‘op stam’ en van mini tot piramidevormige planten. En zelfs de bloemvorm kan verschillen, van groot en klein tot dubbel- en enkelbloemig. Maar laat u ook gerust verrassen door Azalea’s met helder groene of ‘zwarte’ bladeren.


Azalea's; de prachtige oerplanten die de tand des tijds hebben doorstaan

De oerversies van Azalea bestaan al 70 miljoen jaar. De plant is inheems in Japan en China, en komt uit de Rhododendronfamilie met meer dan 150 leden. De tuinplant die in Europa zo bekend is, is oorspronkelijk gecultiveerd door Boeddhistische monniken en in de VOC-tijd deze kant op gekomen.

 

 

Van knop tot bloem: de ultieme verzorgingstips voor uw Azalea's!

Azalea is een winterharde plant die het liefst op een plekje in de tuin met halfschaduw, omdat daar de grond meestal wat vochtiger is. Plant de Azalea diep: het gat in de grond mag tweemaal de omvang en diepte van de kluit hebben. De tuinplant is echter ook zeer geschikt om in bakken op het terras te zetten. Zorg er dan wel voor dat overtollig regen- of gietwater weg kan vloeien. Bijvoorbeeld door gebruik van hydrokorrels of een gat in de bodem van de pot. Verwijder uitgebloeide bloemen. U kunt de Azalea het beste na de bloei snoeien.

 

 

Fascinerende weetjes over de Azalea die u moet kennen! 

  • De botanisch naam is afgeleid van het Griekse 'azaleos'. Dat betekent ‘droog’ en verwijst vermoedelijk naar de houtachtige takken van de plant.
  • In China staat Azalea bekend als het 'Ik denk aan thuis’-struikje.
  • Azalea is de nationale bloem van Nepal.
  • In Japan staat een Azalea aan iemand schenken symbool voor geluk geven.

 

De onmisbare schoonheid van Azalea's voor buiten: tips voor een prachtige tuin!

Breng uw tuin tot leven met prachtige Azalea's voor buiten! Met een breed scala aan kleuren en maten om uit te kiezen, kunt u uw buitenruimte naar wens aanpassen en een unieke uitstraling creëren. Deze levendige planten zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar ze zijn ook nog eens gemakkelijk te onderhouden en kunnen het hele jaar door bloeien. Of u nu een kleurrijk accent wilt toevoegen aan uw tuin, gewoon een gezellige sfeer wilt creëren of uw buren groen wilt laten zien van tuinjaloezie, Azalea's voor buiten zijn de perfecte aanvulling voor uw tuin. Tevens combineren ze erg mooi met andere tuinplanten
 

 

Hoe verzorg ik mijn uitgebloeide azalea?

Als de azalea is uitgebloeid, is het belangrijk om deze op de juiste manier te verzorgen, zodat hij gezond blijft en het volgende jaar weer kan bloeien. Hieronder vindt u enkele tips en tricks om uw uitgebloeide azalea te verzorgen:

1. Snoei na de bloei:
Na de bloei kunt u de uitgebloeide bloemen en het dode hout van de azalea verwijderen. Hierdoor kan de azalea weer nieuwe scheuten ontwikkelen en zal hij volgend jaar weer bloeien.

2. Geef voldoende water:
Zorg ervoor dat de azalea voldoende water krijgt, vooral in de warmere maanden. Geef de plant echter niet teveel water want dit kan wortelrot veroorzaken.

3. Bemest de Azalea:
Om de azalea gezond te houden, kunt u  hem bemesten met speciale azaleamest. Hierdoor krijgt de plant de voedingsstoffen die hij nodig heeft om te groeien en te bloeien.

4. Bescherm de azalea tegen vorst:
Als het in de winter erg koud wordt, is het belangrijk om de azalea te beschermen tegen vorst. U kunt de plant bijvoorbeeld afdekken met jute of vliesdoek.

5. Verpot de azalea indien nodig: Als de azalea te groot wordt voor zijn pot, kunt u hem verpotten. Dit kunt u het beste doen in het voorjaar, voordat de nieuwe groei begint.
 

Met deze tips kunt u uw uitgebloeide azalea goed verzorgen en gezond houden. Zo kunt u volgend jaar weer genieten van prachtige bloemen! In ons tuincentrum in Lokeren hebben wij een brede selectie aan Azalea's in alle kleuren van de regenboog. Spring op uw fiets, in de auto of wandel richting ons tuincentrum en kom de betoverende Azalea met uw eigen ogen aanschouwen. We verwelkomen u van harte en staan u met plezier bij met het maken van de goede keuze. 

 

Openingsuren

 

Nieuwsbrief
Onze nieuwsbrief ontvangen?