Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00
Alle openingsuren

Een fleurige nazomer op uw terras?

Een fleurige nazomer op uw terras?

Na de zomer worden uitgebloeide bakken en kuipen zomerbloeiers opgeborgen. Zonde, want een terras of balkon kan ook daarna mooi zijn. Vul kuipen en potten met groenblijvers of planten met mooie bessen. Ook late bloeiers en soorten met een opvallend blad fleuren je terras of balkon op.

Planten en verzorging

Kies voor vorstbestendige potten en isoleer goed tegen de koude. Dit kunt u doen door te voeren met noppenfolie of stro. Haal de potten bij strenge of langdurige vorst binnen. Vul met kwaliteitspotgrond, liefst met wat klei. Bemeste potgrond is niet nodig. Zorg voor een goede drainage. Geef geregeld water, maar nooit als het vriest.


Geschikte beplanting

Niet alle planten zijn geschikt voor een winter in de tuin, hier enkele groenblijvers, winter- en vroegbloeiers en opvallende planten die geschikt zijn voor een matige tot strenge winter:

Groenblijvers

  • Chamaecyparis lawsoniana ‘Elwoodii’, Cupressus ‘Goldcrest’ en ‘Wilma’: wintergroene coniferen, blijven lang klein.
  • Hedera: grote variatie aan kleuren en bladvormen.
  • Cotoneaster microphyllus: kleine dwergmispel met witte bloemen en rode besjes, vraagt weinig onderhoud.

Winterbloeiers en vroegbloeiers

  • Erica carnea: roze, witte, paarse of rode bloemen van november tot april, mooie bladkleuren.
  • Chrysanten: waaier van kleuren, behalve blauw, onderhoudsvriendelijk.
  • Viooltjes: verschillende kleuren, bestand tegen lichte vorst.
  • Cyclamen: winterharde varianten, beschikbaar in wit, roze en violet, bloei van december tot maart.

Planten met opvallende bessen of gekleurde bladeren

  • Gaultheria mucronata: vanaf nazomer rode en groene bladkleur, rode, roze of witte besjes.
  • Skimmia japonica’fragrans’: opvallende rode bessen, witroze bloemetjes.
  • Festuca glauca: fijn, blauwgroen siergras.
  • Leucothoe: gekleurd herfstblad en twijgen, snoei regelmatig.
  • Calocephalus brownii: grijze, naaldvormige takjes, houdt van een zonnige plek uit de wind.
  • Senecio Cineraria: viltige, zilvergrijze blaadjes, zet uit de wind op een zonnige plek.

Combinatietips voor een landelijke stijl met planten

Chrysanten combineren mooi met klimop. De klimop vult de bak mooi op en zal sierlijk over de bloembakrand hangen. Bovendien tempert de frisgroene kleur de bonte kleuren van de chrysant. 

Experimenteer met verschillende blad- en bloeivormen. Denk maar eens aan een samenspel van de ronde bloemhoofdjes van de viooltjes en de lange bloeiaren van de Calluna Vulgaris. De grijsbladigeCeneraria maritima geeft het geheel een stijlvolle toets.
 
De klassieke combinatie van rood en groen is altijd een hit in de tuin. Beplant een bak met Hedera‘Montgomery’ en rode varianten van Erica carnea en Pernettya mucronata. De groene klimop contrasteert mooi met de rode bloempjes en bessen.
 
Een verrassend team zijn de Gaultheria mucronata en Brassica. De witte parelbesjes van de Gaultheria vullen de veelkleurige sierkool mooi aan. Voeg een Calocephalus brownii toe voor een dynamisch geheel. De ronde vormen contrasteren mooi met een vierkante bloembak.
 
Zet voor een luchtig geheel verschillende potten bij elkaar. Vul ze bijvoorbeeld met Festuca glauca, enkele hyacinten en sempervivum.
Je kan gemakkelijk met bloembollen aan de slag in pot. Combineer ze met andere planten of ga voor een gemengde bollenbak. Werk in laagjes om zo kleur te krijgen over een langgerekte periode.
 

Combinatietips voor een moderne look met planten

Ook met chrysanten kan je een moderne look op het terras creëren. Combineer ze met Carex en plant ze in vierkanten bak.

Vul een vierkante bak met afwisselend een rij witte cyclamen en rij Calocephalus brownii. Liever een zachtere look? Plant dan wat viooltjes tussen de cyclamen.
 
Miniconiferen zijn een graag geziene gast in een winterse bak. Bedekt met wat winterse rijm of sneeuw komt hun sterke vorm nog meer tot zijn recht. Combineer verschillende groene tinten voor een frisse look.
 
Ga eens voor een verrassende combinatie en plant miniconiferen samen met wat skimmia’s (vb. ‘Kew Green’) in de bloembak. De hoogteverschillen zorgen voor een dynamisch lijnenspel.
 
Speel met diverse bladvormen. Het fijne, sierlijke blad van Carex, de schubvormige naalden van miniconiferen (vb. ‘Golden Crest’) en het ronde blad Veronica ‘Katrina’ zorgen voor een bloembak vol verschillende structuren.
 
Een monochromatische bak oogt zeer strak en tegelijkertijd luxueus. Denk maar aan de bordeauxtinten van de Heuchera in combinatie met een bordeaux Carex.

 

 

Nieuwsbrief
Onze nieuwsbrief ontvangen?