Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00
Alle openingsuren

Waarom is de herfst het ideale plantseizoen?

Waarom is de herfst het ideale plantseizoen?

In de afgelopen 30 jaar is de focus voor het planten geheel in het voorjaar komen te liggen en is het najaar als tuinseizoen naar de achtergrond verschoven. Dat is een gemiste kans, want het najaar is de ideale periode voor de aanplant en andere werkzaamheden in de tuin. Waarom? Dat leggen wij u graag even uit!

 1. Voorsprong op de Lente
  Door aan te planten in de herfst, kunnen de wortels goed aarden en geniet u in het vroege voorjaar al van ontluikend groen. U doet uzelf dus een groot plezier en bespaart werk op een later moment.
   

 2. Minder waterverspilling
  In de afgelopen jaren is er vaak een droge lente geweest, waarin u jonge plantjes soms wekenlang water moet geven. In de herfst zijn de nachten langer en vochtiger, wat kostbaar water geven scheelt. De bodem is daarnaast nog warm van de nazomer en daardoor slaan de planten beter aan.

  Tuincentrum Interflower | Waarom is de herfst het ideale plantseizoen?
   

 3. Planten zijn klaar voor de winterslaap
  Bomen, struiken, vaste planten en bollen kunnen makkelijker worden geplant of verplant in de herfst omdat ze daarna in ‘winterslaap’ gaan. De grond heeft meer tijd om aan de wortels te plakken en de wortels hebben meer tijd om zich te ontwikkelen, ze komen in het voorjaar extra sterk terug.
   

 4. Herfstbloei voor Biodiversiteit
  Ook in het najaar, wanneer veel tuinen ‘winterklaar’ worden gemaakt, kan een tuin er mooi uitzien, zegt plantendeskundige Margareth Hop van Actifolia. ‘Sommige planten bloeien juist in het najaar mooi, zoals de herfstaster, besheesters en siergrassen. Een volwassen klimop heeft in oktober bloemen en dat is belangrijk voor heel veel insecten. Het is de laatste mogelijkheid om nog even ‘bij te tanken’ voor de winter.’

  Tuincentrum Interflower | Waarom is de herfst het ideale plantseizoen?
   

 5. Klimaatverandering
  Een gevolg van de klimaatverandering is dat de neerslag die in de zomer valt, vaak hevig en lokaal is. Voor nieuwe aanplant in het voorjaar is dat niet gunstig. Een ander actueel aandachtspunt is extreme droogte, waardoor tuinbezitters vaker en langer de tuin sproeien met kraanwater. Het is daarom minder wenselijk om in het voorjaar te gaan planten.
   

 6. Prachtige nazomermaanden
  Gelukkig lenen september en oktober zich tegenwoordig tot prachtige nazomermaanden waarin u ook heerlijk buiten kunt zijn!

We helpen u op weg met de beste planttips voor het najaar. Kijk voor alle tips snel bij onze tuintips of kom langs bij Tuincentrum Interflower in Lokeren. Onze medewerkers helpen u graag bij het kiezen van de juiste planten in uw tuin.

Openingsuren Interflower

Nieuwsbrief
Onze nieuwsbrief ontvangen?