U zou graag een eigen moestuin starten, maar weet niet goed waar te beginnen? Met weinig ervaring op het gebied van zelf kweken is dat ook lastig! Wij vertellen u in zeven stappen welke voorbereiding nodig is om een moestuin op te starten voor gezond eigen groente en fruit.
Stap 1: De locatie voor uw moestuin
Kies als eerste een geschikte plek voor de moestuin. Zoek een plek die overdag zowel zon als schaduw bevat. Elke fruit- en groentesoort heeft immers zijn eigen wensen. Zorg ervoor dat de grond goed vlak is, zodat het water er gelijkmatig in kan dringen. Staat er veel wind? Dan kunt u eventueel groene hagen planten om uw gewassen te beschermen.
Stap 2: De grond
Om van uw kweekkunsten een succes te maken, is het belangrijk om voor een verse voedingrijke grond te kiezen. De eerste stap is het verwijderen van de oude planten (onkruid of andere begroeiing). Zorg ervoor dat er geen onkruid achterblijft, zodat het een frisse start is voor nieuwe zaden! Controleer of de grond niet te vochtig of bevroren is. In ons tuincentrum in Lokeren verkopen we speciale grond geschikt voor de moestuin. Voeg een laag van ongeveer 10 centimeter moestuinaarde toe bovenop de oude grond voor extra voeding en stimulans voor uw zaden.
Stap 3: De voeding
Zaadjes kunnen niet tegen zware bemesting. Een organische mest is het beste om te gebruiken. Hoe meer mest u gebruikt, hoe meer blad er zal groeien. Handige tip voor bladgroente zoals sla dus, maar bij bijvoorbeeld tomaten, paprika en wortels is dat niet per se gunstig.
Stap 4: Begin makkelijk
Als u geen tot weinig ervaring hebt met kweken, begin dan eens met groentes te kweken waar eigenlijk bijna niets aan mis kan gaan. Denk aan wortel, spinazie, courgette, sla, radijsjes of snijbieten. Het enige wat bij deze soorten belangrijk is, is dat ze voldoende water krijgen. Een kind kan de was doen!
Stap 5: Niet te vroeg beginnen
Kijk goed naar het weer en de weersvoorspellingen. Zolang het nog erg koud is buiten, is het geen gunstige tijd om te snoeien. De ideale tijd om te beginnen met zaaien is in de maand april of in mei.
Stap 6: Zaaien kan beginnen
Zaadjes planten werkt eigenlijk hetzelfde als bloembollen planten. Doe ze nooit dieper in de grond dan de hoogte van het zaadje zelf. Vaak betekent dit dat de zaadjes heel ondiep al geplant worden. Hoe dieper u het zaadje in de grond doet, hoe groter de kans op rot.
Stap 7: De indeling tot slot
Maak een plan. Weet u welke groente- en fruitsoorten u in de tuin wil kweken, zet dan dezelfde soorten bij elkaar. Bijvoorbeeld: zet de diverse bladgroentes bij elkaar, wortels en knollen bij elkaar, een koolvak en bijvoorbeeld de peulgewassen in een apart vak.
Benodigdheden moestuin
Dit stappenplan is bedoeld om u goed na te laten denken en bewuste keuzes te maken, zodat u met deze goede voorbereiding straks volop kan genieten van uw eigen gekweekte groente en fruit! Bij Tuincentrum Interflower in Lokeren helpen onze medewerkers u graag verder de juiste zaden te kiezen en u te adviseren over de benodigdheden voor uw moestuin. Denk aan het volgende:
- Zaden
- Moestuinaarde
- Eventueel aarde om het stuk op te hogen
- Organische mest (zie stap 3)
- Zaaibakjes om binnen te kiemen
- Netten om vogels weg te houden
- Stokken en touw om vakken te markeren
- Steeklabels (ook leuk om zelf te maken)
Heel veel succes met uw eigen moestuin! Houd onze nieuwsbrief en blogs in de gaten voor meer handige tips en adviezen of kom langs bij ons in de winkel. Tot ziens!