Vandaag zijn wij gesloten
Alle openingsuren

Natuurlijke vijanden voor een gezonde tuin

Natuurlijke vijanden voor een gezonde tuin

Natuurlijke vijanden zijn een ideale manier om uw gewassen te beschermen tegen vervelende plagen, zónder daarbij de natuurlijke balans te verstoren. Natuurlijk vijanden zijn nuttige insecten die u inzet tegen plagen. In tegenstelling tot andere gewasbeschermingsmiddelen gaat dit niet ten koste van de bodem, andere planten, of andere dieren in het ecosysteem. Dit is een erg verstandige oplossing als u graag zo duurzaam mogelijk tuiniert. In deze blog vertellen wij u graag meer over natuurlijke vijanden en hoe u deze kunt inzetten in uw tuin of moestuin. 

Wat zijn natuurlijke vijanden?

Natuurlijke vijanden zijn insecten die plagen tegen gaan, doordat ze een natuurlijke vijand zijn van de betreffende plaag. Op deze manier wordt de plaag gestopt, zonder dat andere planten beschadigd worden of de bodem uit balans raakt. De planten blijven in tact en de plaag wordt als het ware opgeruimd. Op deze manier bereikt u veel winst, zonder mogelijke negatieve effecten. Er zijn verschillende natuurlijke vijanden voor verschillende plagen, in het onderstaande overzicht lichten we er een aantal uit. Natuurlijk kunt u onze medewerkers in de winkel ook om advies vragen, dan denken wij graag met u mee en geven wij u een persoonlijk advies passend bij uw situatie. 

Natuurlijke vijanden tegen plagen in de tuin

Hieronder lichten we verschillende natuurlijke vijanden toe die plagen in de tuin kunnen bestrijden:

  • Vrouwelijke sluipwesp: wordt onder andere ingezet tegen witte vliegen, bladluizen, motten en mineervliegen
  • Roofmijt: wordt ingezet als natuurlijke vijand tegen spint, trips, witte vliegen en weekhuidmijten
  • Galmug: wordt ingezet tegen verschillende bladluissoorten en tegen spint. 

Aaltjes inzetten als natuurlijke vijanden

Aaltjes zijn zeer effectief tegen verschillende soorten plagen. Aaltjes zijn microscopisch klein, maar kunnen er binnen een aantal dagen voor zorgen dat larven uitsterven. Van nature komen aaltjes in de bodem voor en zijn onschadelijk voor de mens en het milieu. Doordat aaltjes binnendringen in het lijf van de prooi en dit zowel als voedselbron én als broedkamer gebruiken, is de prooi binnen enkele dagen dood. Dat betekent dat u al binnen enkele dagen effect ziet!

Natuurlijke vijanden voor gewasbescherming Tuincentrum Interflower

Hoe kunnen aaltjes ingezet worden als natuurlijke vijand?

Aaltjes zijn gemakkelijk in te zetten als natuurlijke vijand. Bij alle natuurlijke vijanden die u koopt zit een uitgebreide handleiding van de werkwijze waarmee u aan de slag kunt gaan. Aaltjes worden vaak direct in de bodem ingezet. Deze worden dan met een gieter over de bodem verdeeld. Dit wordt voornamelijk gedaan wanneer de plaag ook daadwerkelijk in de bodem voorkomt, zoals bij larven, taxuskevers, engerlingen en emelten. Ook op het blad worden aaltjes ingezet, bijvoorbeeld bij plagen zoals rupsen die zich op het blad bevinden. Door middel van een spuit worden aaltjes over het blad verdeeld. Bij fruitbomen worden aaltjes ook op de bast gespoten met een drukspuit, bijvoorbeeld bij larven van de fruitmot. 

Wanneer kunnen aaltjes ingezet worden als natuurlijke vijanden?

Afhankelijk van het soort plaag en de temperatuur kunnen aaltjes worden toegepast. Voor ieder product staat aangegeven wat de juiste periode is om deze in te zetten. 

Natuurlijke vijanden bestellen of kopen in Lokeren?

U vindt de natuurlijke vijanden in ons tuincentrum in Lokeren, hier voorzien wij u uiteraard ook graag van persoonlijk advies. Natuurlijk vindt u bij ons ook alle andere benodigdheden voor de verzorging van uw tuinplanten. Graag tot ziens bij Tuincentrum Interflower!

 

Nieuwsbrief
Onze nieuwsbrief ontvangen?