Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00
Alle openingsuren

Duurzaam tuinieren

Duurzaam tuinieren

Duurzaam tuinieren; we kunnen er eigenlijk niet meer omheen. Dat het klimaat verandert mag inmiddels wel duidelijk zijn. Bent u een echte tuinliefhebber, dan kan ook u op uw manier een steentje bijdragen aan een duurzame wereld en toekomst. Tuincentrum Interflower in Lokeren geeft u graag 11 makkelijke tips op het gebied van milieubewust en duurzaam tuinieren.

Wat is duurzaam tuinieren?

Misschien vraagt u zich af wat duurzaam tuinieren precies is. Wij leggen het u graag even uit! De duurzame tuin is eigenlijk een milieuvriendelijke tuin en bij de aanleg van deze tuin is gekozen voor verantwoorde en duurzame materialen. Met een duurzame tuin kunt u ook meteen meer biodiversiteit in de tuin creëren. Dat is dan weer super belangrijk voor bijen, vlinders en andere insecten.

Tuincentrum Interflower in Lokeren | Duurzaam tuinieren

11 tips voor de duurzame tuin

 1. Gebruik geen pesticiden of chemicaliën, maar natuurlijke bestrijdingsmiddelen om tuinmeubels, vlonders en terrassen te reinigen en om plagen als bladluis of slakken te bestrijden.
 2. Maak de tuin niet te netjes, maar laat afgevallen bladeren en takjes liggen. Die trekken insecten en vervolgens ook vogels aan en verrijken uiteindelijk de grond, wanneer ze vergaan en door wormen en ander bodemleven worden ‘verwerkt’.
 3. Plaats hagen in plaats van een houten schutting om de tuin af te schermen. Of kies voor duurzame schuttingen van wilgentenen of bamboe. Gebruik zo veel mogelijk duurzame, gerecyclede of lokale harde materialen in de tuin.
 4. Vervang stenen en tegels zo veel mogelijk door planten, zo voorkomt u wateroverlast en biedt u beschutting en voedsel aan kleine dieren en insecten.
 5. Maak een composthoop of begin een wormencompostbak. Zo kunt u uw keuken- en tuinafval recyclen, hoeft dat niet door de gemeente te worden afgevoerd en heeft u gratis en voor niets goede compost voor uw tuinplanten.
 6. Zorg voor een gevarieerde (inheemse) beplanting met bloembollen, vaste planten, een- en tweejarigen, struiken en bomen. Nuttige insecten, waaronder bijen, en kleine dieren als vogels en egels, hebben daar baat bij. Zelfs op een balkon of dakterras kunt u bollen, planten, eenjarigen en kleine (bessen)struiken als voedingsbron voor bijen, vlinders en vogels in bakken en grote potten zetten.
 7. Leg een groen dak aan met bijvoorbeeld kant-en-klare matten met vetplantjes zoals Sedum, eventueel aangevuld met zonnepanelen. Goed voor de isolatie, de reductie van fijnstof, het dempen van geluid, het opvangen van regenwater, voor insecten en dus ook weer voor vogels.
 8. Water in de tuin, of het nu een vijver of vogeldrinkbak is, trekt veel verschillende soorten dieren aan en vangt overtollig regenwater op.
 9. Installeer een regenton, zodat u kunt besparen op kraanwater en natte voeten voorkomt.
 10. Kies voor tuinverlichting van zuinige led-lampen.
 11. Hang een vogelnestkast op en plaats een (al dan niet zelfgemaakt) insectenhotel.

Tuincentrum Interflower in Lokeren | Duurzaam tuinieren

Aan de slag met onze tips voor duurzaam tuinieren

Met onze tips over duurzaam tuinieren kunt u nu mee aan de slag. Heeft u misschien toch nog wat vragen? Kom dan langs in onze winkel in Lokeren of neem contact met ons op door te bellen naar: 032-93480603 of stuur een e-mail naar: info@inteflower.be. Onze medewerkers helpen u graag en kunnen u bijvoorbeeld laten zien welke tuinplanten insecten aantrekken in uw tuin. Zien we u snel?

Onze openingsdagen

Nieuwsbrief
Onze nieuwsbrief ontvangen?