Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00
Alle openingsuren

IJsjes uit eigen tuin

IJsjes uit eigen tuin

Iedereen is tegenwoordig aan het moestuinieren. Dat kan ook makkelijk, zelfs al heeft u alleen maar een paar potten in de vensterbank, op het terras of het balkon. Niets fijner dan altijd onbespoten groenten, kruiden en fruit bij de hand te hebben en ze kakelvers te kunnen gebruiken in de maaltijd, thee of een toetje. Nu het hoogzomer is en de temperatuur nog flink kan oplopen, geeft ons tuincentrum in Lokeren u graag een paar tips voor het maken van verfrissende ijsjes en sorbets met ingrediënten uit eigen tuin – of van eigen balkon. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, van ijs met rode peper tot een sorbet met witte druiven en munt.

Lekkere, gezonde ijsjes en sorbets

IJs is niet alleen heerlijk verfrissend in de zomer, veel mensen smullen er het hele jaar door van. Zelf ijs maken lijkt misschien gedoe, maar dat valt reuze mee, zeker wanneer u een (kleine) ijsmachine hebt. Voor het maken van een lichte, frisse sorbet zonder zuivelproducten heeft u alleen een blender en een vriesvak nodig. Plus allerhande zelfgekweekte vruchten, bloemen en kruiden binnen handbereik.

Voor het maken van gezond, caloriearm ijs kunt u experimenteren met kwark, yoghurt en sojapudding. (Slag)room en boter zijn alleen nodig voor langer houd- en opschepbaar ijs. Voor vers gemaakt ijs dat u dezelfde dag nog opeet is dat niet nodig. Suiker hoeft u ook niet toe te voegen. Gebruik de natuurlijke zoetstoffen van vruchten en vervang de suiker eventueel door honing, siroop of fijngesneden blaadjes van roomse kervel of stevia.

Smaken en kleuren combineren

Afhankelijk van wat u in uw tuin of op je balkon hebt groeien kunt u denken aan prachtig rood frambozen- of aardbeienijs, paars bramenijs of groen ijs van citroenmelisse, munt en witte druiven. Blendeer de schoongewassen en ontpitte vruchten in de keukenmachine en zeef indien nodig het mengsel om de laatste pitten of kleine pitjes te verwijderen. Wanneer de substantie te vloeibaar is kunt u appel, banaan, yoghurt of kwark voor meer structuur toevoegen.

U kunt ook eetbare, kleurige bloemen in uw ijs verwerken, zoals de blauwe bloempjes van maartse viooltjes, komkommerkruid of korenbloemen, de gele of oranje bloemen van Oost-Indische kers, rozenblaadjes, lavendel- en saliebloemen. Verwijder alle steeltjes en spoel de bloemen eerst goed schoon. Laat eerst kwark of yoghurt met eventueel een eetlepel (bloemen)honing of siroop een kwartier in de ijsmachine ronddraaien, voeg dan de bloemen toe en na nog een kwartiertje draaien kunt u lekker en gezond smikkelen en smullen. Sommige ijsmachines zorgen er zelfs voor dat u er al na 20 in plaats van 30 minuten van kunt genieten. Of plaatst u ijs- of sorbetmix in een schone, plastic, platte, afsluitbare bak in de vriezer. Roer het met een garde of spatel om het half uur om tot het hard en dik genoeg is. Dit duurt drie tot vier uur. Het bevriezen van de sorbet gaat sneller als u het mengel uitsmeert over een plaat of vorm bekleed met bakpapier. U kunt ijs of sorbet dan nog versieren én extra smaak geven met eetbare bloemblaadjes, verse vruchten of fijngesneden kruiden als munt, basilicum of citroenmelisse.

Richtlijnen benodigde hoeveelheden

Voor een sorbet voor vier personen heeft u vruchtenpuree van circa 500 gram nodig, naar smaak aangevuld met 1 eetlepel citroensap, 1 eetlepel (bloemen)honing of ahorn-, agave- of cassissiroop, een kleine lepel fijngesneden roomse kervel of stevia en een snufje zout of peper. 

Voor het maken van ijs gebruik u naar smaak dezelfde of de gehalveerde hoeveelheid yoghurt, kwark of sojapudding als de hoeveelheid fruit die u tot uw beschikking heeft. Gebruik voor vier personen minstens 400 gram fruit.

Meer informatie en inspiratie over het maken van ijs, sorbets en ijslollies met ingrediënten uit eigen tuin? Er zijn over dit onderwerp twee leuke boeken uitgegeven, respectievelijk geschreven door Peter Bauwens en Modeste Herwig.

Namens het hele team van ons tuincentrum in Lokeren: een smakelijke zomer!

Nieuwsbrief
Onze nieuwsbrief ontvangen?