Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00
Alle openingsuren

Het is de 'Week van de bij'!

Het is de 'Week van de bij'!

Van 26 mei tot 2 juni 2024 is het 'Week van de bij'! In het biodiversiteitsverhaal hebben bijen een belangrijke rol als bestuiver van landbouwgewassen, fruitteelten en wilde planten. Dit jaar richten we ons niet alleen op bijen, maar op alle bestuivers. Naast bijen en hommels zorgen ook dag- en nachtvlinders, zweefvliegen, kevertjes en heel wat andere insecten voor de bestuiving van planten. Dat is niet alleen belangrijk voor onze voedselvoorziening, maar tevens voor het in stand houden van de biodiversiteit. Ambassadeurs Dominique Persoone en Britt van Marsenille zijn al een echte bijenheld, dus doe mee en kies als een echte bijenheld voor ontharding! Bij Tuincentrum Interflower besteden we hier aandacht aan. Kom dus langs in onze winkel voor advies of voor het kopen van kleine insectenhotels, bij- en vlindervriendelijke planten én neem gratis de bijenfolder mee vol tips!

Lees de bijenkrant

Maak van uw stenen voortuin een bijenoase

Vorm uw stenen oprit om tot een groene voortuin en maak zo een bijenoase. Ook de buurt en de passanten genieten mee en misschien geeft u hen inspiratie om ook wat tegels uit te breken. Wij van Tuincentrum Interflower geven u graag enkele tips:

 • Maak een tekening in het bestaande beton / de bestaande betegeling en breek uit.
 • Maak de grond klaar; graaf de eerste laag van de grond en meng een mengsel van grondverbeteraar en potgrond weer door de bestaande grond.
 • Zorg voor leuke planten! Bij Tuincentrum Interflower vindt u diverse vaste planten die goed zijn voor bijen.

Wist u overigens dat vaste planten kruidachtige planten zijn die elk jaar opnieuw groeien, bloeien en zaad geven? Ze overbruggen de winter met hun ondergrondse delen en daarom worden ze dus 'vaste planten' genoemd. 

Kent u de 'bloeiboog' al?

Bijen hebben het hele jaar door voldoende nectar en stuifmeel als voedsel nodig. Nectar levert de energie, het stuifmeel is de eiwitbron voor de larven om uit te kunnen groeien tot volwassen bijen. Door de klimaatopwarming zijn er schommelingen en veranderingen in de seizoenen. Door de zachte winters worden hommelkoninginnen sneller wakker. De zomers zijn geregeld zeer droog waarbij veel planten niet tot bloei komen. In de herfst krijgen we dan weer te maken met extra warme, zonnige dagen, de gekende ‘Indian Summers’. Bijensoorten die normaal gezien in de lente voorkomen, spotten we geregeld in de herfst. Maar ook honingbijen vliegen tijdens warme herfstmaanden vruchteloos rond op zoek naar voedsel. Om bestuivers het hele jaar door voldoende voedsel aan te bieden, heb je bloeiende planten nodig van de vroege lente tot de late herfst. Als we het principe van een bloeiboog toepassen, zorgen we voor bloeiende planten van februari tot en met november. Een bloeiboog realiseren we zowel met bomen, struiken, vaste planten als met bloembollen. Een combinatie van cultuurplanten en inheemse planten kan ook.

Lees meer over de bloeiboog

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat zijn goede vaste planten voor bijen?

Bij Tuincentrum Interflower in Lokeren vindt u natuurlijk tal van vaste planten voor in de tuin. Maar wat zijn nu echt goede planten voor bijen? We hebben een overzicht voor u gemaakt:

 • Margriet
 • Dropplant
 • Hemelsleutel
 • Prachtkaars
 • IJzerhard
 • Kattekruid
 • Rode Zonnehoed
 • Marjolein
 • Kattenstaart
 • Herfstaster

Overzicht met bijenplanten

Tuincentrum Interflower | Week van de bij | Bijenplanten

Tuincentrum Interflower | Week van de bij | Bijenplanten

Peter en Meter van de Week van de bij

Graag stellen we jullie de peter en meter van de Week van de bij voor: Dominique Persoone & Britt van Marsenille. Dominique en Britt werden als imker verliefd op bijen. Niet alleen het verzamelen van honing, maar ook de unieke levenswijze en het belang van de bij voor de mens fascineert hen. Ze zijn bezorgd om de bij en hebben aandacht voor de problemen die de bij bedreigen. Daarom zijn ze de ideale peter en meter van de Week van de Bij. Ze dragen graag hun steentje bij om onze wereld beter te maken voor mens en bij.

Als peter en meter leerden ze de wilde bijen en ook andere bestuivers kennen. Vandaag zijn ze dan dan ook meer dan ooit de ideale ambassadeurs voor meer biodiversiteit, meer stadsgroen en een betere leefomgeving voor mens en bij.

'We kunnen echt allemaal iets doen voor onze bijtjes!'

Bron: Vlaanderen.be/week-van-de-bij

Openingstijden Tuincentrum Interflower

Nieuwsbrief
Onze nieuwsbrief ontvangen?